Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowe śledzie z majonezem.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie 7 płatów
majonez
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowe śledzie z majonezem.

Płaty śledziowe namoczyłam w wodzie na około dwie godziny zmieniając im w tym czasie dwukrotnie wodę.Śledzie po upływie około dwóch godzin wyjęłam z wody i pokroiłam w średniej wielkości kostkę.Cebulę pokroiłam w niedużą kostkę,ząbki czosnku możliwie drobno posiekałam.Dodałam posiekaną cebulę i czosnek do pokrojonych śledzi.Do śledzi z cebulą i czosnkiem dodałam trochę majonezu i sporą dawkę niedźwiedziego czosnku.Całość zamieszałam i doprawiłam czarnym mielonym pieprzem do smaku.

Dobrze jest dać tym śledziom trochę czasu,by ich smak się wyostrzył,by nabrały wyrazistości.Najlepiej odstawić je na noc do lodówki i jeść na drugi dzień po przygotowaniu.Nie soliłam już śledzi,były odpowiednio słone,nie wymagały dodatkowego dosolenia. Jeśli ktoś chce,by śledzie te były mniej kaloryczne,bardziej dietetyczne to może część majonezu zastąpić chociażby jogurtem greckim,czy naturalnym,lub w ogóle zrezygnować z majonezu na rzecz jogurtu.Śledzie mają intensywny,przyjemnie pikantny, zdecydowany smak.Tak przygotowane śledzie to zarówno dobra, smaczna propozycja na przystawkę w ramach domowej imprezy,gościny jak i smakowita opcja na przykład w ramach kolacji,pysznie smakuje z chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 05.03.2014 18:15
śledzi z czosnkiem jeszcze nie miałam okazji próbować, pewnie są smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak