Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowe penne z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą
Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , papryką i dokładnie obtaczamy w przyprawach.
Na patelnię wlewamy oliwę , dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i chwilkę przesmażamy.
Mieszamy cały czas , by nie dopuścić do przypalenia.
Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz drobno posiekaną papryczkę i przesmażamy go kilka minut , aż mięso będzie miękkie i usmażone , ale nie zrumienione , bo zrobi się suche.
Wrzucamy grubo pokrojony szpinak i łyżkę świeżego masła.
Podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty aż szpinak zwiędnie.
Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.
W tym czasie makaron gotujemy al dente , odcedzamy , ale absolutnie nie przelewamy zimną wodą.
Na dużej patelni roztapiamy resztę masła , wrzucamy makaron i posypujemy dużą szczyptą niedźwiedziego czosnku.
Chwilę razem podgrzewamy.
Dodajemy szpinak z kurczakiem oraz pokrojoną gorgonzolę.
Podgrzewamy , dokładnie mieszając , aż ser się roztopi.
W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy gorące!
Smacznego!