Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowe kartoflaki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
czosnek 4 ząbki
jajko 1 sztuka
mąka 3 łyżki
sól, pieprz do smaku
cebula 1 sztuka
śmietana 18-procentowa 4 łyżki
majonez 2 łyżki
Koperek suszony Prymat 1 szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowe kartoflaki

Bardzo proste i chrupiące placki, mogą być samodzielnym daniem jak i dodatkiem do sosu czy gulaszu

Ziemniaki ścieramy na tarce (na większych oczkach) i odstawiamy w garnku.
Po chwili odlewamy zebraną wodę i dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz, 2 wyciśnięte praską ząbki czosnku ( lub drobno pokrojone) a także cebulę.
Dla cebulę lubię wiec kroję w kostkę ale można ją przetrzeć na tarce - daje smak a nie jest wyczuwalna przy jedzeniu :)

placki smażymy na rozgrzanym oleju formując nie za duze placuszki, smażymy na chrupko.

Sos do placków robimy ze śmietany i majonezu ( dobrze wymieszanych) do tego wyciśnięte praską 2 ząbki czosnku (ewentualnie czosnek suszony), dodajemy sól i pieprz do smaku i szczyptę koperku suszonego dla ładniejszego wyglądu, koperek w takiej ilości smaku nie zmieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 27.04.2014 18:04
pychotka:)
Malinka 24.01.2014 09:51
Dla mnie pyszne!
Milka100 04.12.2013 14:27
apetyczne placki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak