Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowe kartoflaki
Ziemniaki ścieramy na tarce (na większych oczkach) i odstawiamy w garnku.
Po chwili odlewamy zebraną wodę i dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz, 2 wyciśnięte praską ząbki czosnku ( lub drobno pokrojone) a także cebulę.
Dla cebulę lubię wiec kroję w kostkę ale można ją przetrzeć na tarce - daje smak a nie jest wyczuwalna przy jedzeniu :)
placki smażymy na rozgrzanym oleju formując nie za duze placuszki, smażymy na chrupko.
Sos do placków robimy ze śmietany i majonezu ( dobrze wymieszanych) do tego wyciśnięte praską 2 ząbki czosnku (ewentualnie czosnek suszony), dodajemy sól i pieprz do smaku i szczyptę koperku suszonego dla ładniejszego wyglądu, koperek w takiej ilości smaku nie zmieni.