Czosnkowa zupa – kremowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szklanki
  • czosnek

    5 ząbków
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • jajka

    2 szt.
  • sól do smaku

  • pieprz

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Mleko zagotować z dwoma szklankami wody z solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Mąkę rozetrzeć z masłem, żółtka rozmieszać z odrobiną soku z cytryny, a białka roztrzepać. Do zupy dodawać powali mąkę z masłem i rozrobić trzepaczką. Chwilę podgotować, zmniejszyć ogień i wlać powali białka cały czas mieszając. Na końcu ( bez gotowania) podprawić żupę żółtkami i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megg 07.06.2014 14:31
bardzo lubię takie kremowe zupki, pycha
asiczekz 07.06.2014 13:31
takiej jeszcze nie jadłam, trzeba spróbować :)
Ada-Gaba 07.06.2014 12:44
szybka i smaczna zupka, moje smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat