Czosnkowa pizza z pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • cukier

    1 łyzka
  • mleko

    3 łyzki
  • sól

    0,5 łyżeczka
  • czosnek

    1 łyżka
  • oliwa

    3 łyżka
  • drożdże

    8 g
  • czosnek granulowany

    1 łyżka
  • mozzarella

    220 g
  • pikantna gorgonzola

    30 g
  • czerwony pomidor

    1 szt
  • zielony pomidor

    1 szt
  • zielony pomidor

    1 szt
  • sos

  • jogurt naturalny

    100 ml
  • czosnek

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy

    1 szczypta
  • woda

    3/4 (ciepła)
  • sos do pizzy

    2 (cukiniowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, ostawiamy na 10 minut.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, czosnek drożdże i ciepłą wodę.

Mieszamy i wykładamy na posypaną mąką stolnicę.

Zagniatamy kilka minut po czym dodajemy oliwę i ponownie zagniatamy.

Ciasto wkładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko posypaną mąką.

Rozwałkujemy je zawijamy brzegi i środek smarujemy cienką warstwą sosu.

Na to układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę oraz pokrojone pomidory.

Całość posypujemy pokruszoną gorgonzolą a brzegi ciasta posypujemy czosnkiem.

Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.

Upieczoną podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 05.11.2015 08:29
Na pewno była smaczna.
Grazyna0211 28.09.2015 20:12
bardzo smaczna
Poison1988 13.10.2012 09:34
Pychota!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat