Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowa mielonka ze słoika

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 330 gram
boczek surowy 215 gram
czosnek 2 duże ząbki
woda zimna 45 ml
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowa mielonka ze słoika

Przepis na 1 duży lub 2 małe słoiki.
Mięso mielimy razem z czosnkiem i dokładnie mieszamy z przyprawami i wodą. Po wyrobieniu na jednolitą masę przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Po pasteryzacji trzymamy w lodówce dzień lub dwa żeby się ładna galareta wytworzyła.

Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:
Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.
Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1,5 litra: 120, 80, 60 minut.
Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak