Czorne kluski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 Kg
  • mąka ziemniaczana

  • sól

  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/2 kg ziemniaków obieramy i gotujemyć w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę.
1/2 kg Surowych ziemniaków potrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane) lub w szybszej wersji zmielić w elektrycznej maszynce.
Gdy ziemniaki są już starte odciskamy nadmiar wody za pomocą pieluchy ściereczki lub na sitku. Sok wyciśnięty z ziemniaków odstawiamy na chwilę następnie odlewamy wodę a skrobię która została na dnie dodajemy razem z surowymi ziemniakami do ziemniaków ugotowanych. Wszystko dokładnie w garnku mieszamy i dzielimy na 4 części. Jedna z części odkładamy na bok i na jej miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną( teraz też można dodać jajko). Wkładamy do garnka odłożone ziemniaki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe odrywamy po kawałku i formujemy średniej wielkości kulki. Gotowe kluski odstawiamy na bok aby ściemniały. Gotujemy w osolonej wodzie około 7-10 min. od wypłynięcia( czas gotowania zależy od wielkości i jeśli dodaliśmy jajko to kluski są twardsze i mogą się gotować trochę dłużej ja jajka nie dodaje). Po ugotowaniu kluski przelewamy zimną wodą. SMACZNEGO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 17.10.2017 11:44
Pyszne danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat