Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeskie buchty z mąki razowej

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa,pszenna 35 dag
drożdże świeże 20 gram
cukier brązowy 60 gram
mleko ciepłe 200 ml.
stopione masło 80 gram
powidła śliwkowe 200 ml.
cukier waniliowy opakowanie
skórka otarta z cytryny
sczypta soli
sok z połowy cytryny
brązowy cukier 4 łyżki
woda 6 łyżek
żółtko jajek 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Czeskie buchty z mąki razowej

Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 60 gram cukru, połowę mleka i 4-6 łyżek mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15min.

Żółtka mieszamy z resztą mleka i ze stopionym masłem. Dodajemy do wyrośniętych drożdży, następnie stopniowo dodajemy mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy wałek, kroimy go na plastry. Z każdego formujemy placuszek i nakładamy na niego porcję powideł, sklejamy jak pączki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejoną stroną do dołu,. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni

Wodę, sok cytrynowy i pozostały cukier gotujemy 10-15 min i powstałym, gorącym syropem polewamy buchty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olla85 05.02.2014 10:15
Coś dla mnie :) Kocham wszelkiego rodzaju bułeczki drożdżowe. Takich jeszcze nie jadłam, wyglądają super :)
Magula 04.02.2014 21:25
nie jadłam jeszcze takich
treonina 04.02.2014 20:41
wyglądają wspaniale!
Grazyna0211 04.02.2014 19:24
ładnie się upiekły
krystyna330 04.02.2014 19:17
ale smakołyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak