Czerwony ryż, tuńczyk, warzywa- sałatka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż czerwony

    20 dag
  • tuńczyk w sosie własnym

    2 puszka
  • kukurydza

    1 puszka
  • ogórek

    1 sztuka
  • roszponka

    5 dag
  • kiełki rzodkiewki

  • jajka przepiórcze

    10 sztuka
  • oliwki zielone

    30 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    10 sztuka
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Sałatę płuczemy, odsączamy na sicie.

Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimą wodą, obieramy ze skorupek.

Ogórka obieramy, siekamy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy.

Oliwki kroimy w cienkie plasterki, a jajka i pomidorki na ćwiartki lub ósemki.

Do dużej miski wsypujemy ryż, kukurydzę, oliwki, pomidory, jajka oraz tuńczyka. Wlewamy kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku świeżo mieloną solą morską oraz czarnym pieprzem.

Tuż przed podaniem dodajemy roszponkę i kiełki rzodkiewki. Ponownie mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 12.06.2014 23:05
Bardzo apetycznie!
BernadettaP 12.06.2014 21:24
Beatris, częstuj się śmiało :)
Beatris 12.06.2014 20:42
Wygląda tak smakowicie, że aż nabrałam ochoty na porcyjkę...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat