Czerwony omlet

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 sztuka
  • ser

    2 opakowanie ziarniste
  • ogórek

    1 sztuka
  • szpinak

    10 dag
  • kiełki

    1 opakowanie mix
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • pieprz

  • szczypiorek

  • olej rzepakowy

  • sok pomidorowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa płuczemy, odsączamy na sicie. Ogórka obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do żółtek dodajemy 80 ml soku pomidorowego. Dokładnie ubijamy, doprawiamy solą ziołową oraz pieprzem.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do masy żółtkowej. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy drobinę oleju rzepakowego. Wlewamy 1/3 masy jajecznej. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu do chwili, aż omlet od dołu ładnie się przyrumieni, a od góry zetnie, ale pozostanie puszysty.

Z pozostałej masy jajeczno- pomidorowej przygotowujemy jeszcze dwa omlety (aby te wcześniej usmażone nam nie wystygły, należy je położyć najlepiej na ciepłym talerzu i przykryć drugim talerzem).

Na połówce każdego omletu kładziemy po 3-4 łyżki ziarnistego serka (bez śmietanki), następnie szpinak baby, plasterki ogórka i mix kiełków. Składamy omlety na pół i posypujemy je drobno posiekanym szczypiorkiem.

Omlet popijamy sokiem pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 08.05.2014 09:07
Fajne śniadanko :-)
Kuchenka 07.05.2014 09:33
pięknie wygląda :)
aisoglam 07.05.2014 08:39
Smakowite śniadanko :)
IZABELA29 07.05.2014 08:08
pysznie podane
adelajda 07.05.2014 04:47
chętnie zjem na dzisiejsze śniadanko :)
IKrakowianka 06.05.2014 23:52
fajne śniadanko
msmariusz 06.05.2014 22:56
inaczej, ale się skuszę
Noruas 06.05.2014 22:46
Świetne śniadanie, a jakie ładne zdjęcie!
Jadwiga/Jaga85 06.05.2014 22:43
Bardzo apetyczny!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat