Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony Kapturek

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa I
budynie śmietankowe 3
cukier do smaku
Masa II
śmietana 30% 450 ml
galaretka truskawkowa 1
woda 0.5 szklanki
DODATKOWO:
delicje 300 gram
galaretki truskawkowe 2
sok owocowy przecierowy 3x330 truskawka, banan

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony Kapturek

Kroki postępowania

1
Ciasto to powstało na bazie znanego wszystkim ciasta SHREK, zmieniłam niektóre składniki i proporcje tak aby powstało ciasto podobne w smaku lecz w zupełnie innej wersji wizualnej :)



Biszkopt:

4 jajka

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia



Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, następnie przebijamy je cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy ok. 30minut w temp. 180*
Krok 1 - Czerwony Kapturek foto
2
Masa I:
2 soki wlewamy do garnka i nastawiamy na gaz. Do garnuszka wsypujemy budynie i stopniowo wlewamy do nich trzecią butelkę soku, tak aby nie było grudek. Na gotujący się sok wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy gęsty budyń. Próbujemy czy jest odpowiednio słodki, w razie potrzeby dodajemy cukru (ja dodałam 2 łyżki).
Krok 2 - Czerwony Kapturek foto
3
Lekko ostudzony budyń wlewamy na biszkopt i równomiernie rozkładamy. Kiedy ostygnie układamy na nim delicje (biszkoptem ku dołowi).
Krok 3 - Czerwony Kapturek foto
4
Masa II: Śmietanę ubijamy na sztywno. W małym garnuszku rozpuszczamy galaretkę w 0,5 szklance wrzątku, mieszamy do czasu aż całkiem się rozpuści i letnią stopniowo dodajemy do ubitej śmietany – ciągle mieszamy. .
Krok 4 - Czerwony Kapturek foto
5
Bitą śmietanę rozkładamy na delicjach
Krok 5 - Czerwony Kapturek foto
6
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na ciasto. Po 2 godzinach w lodówce możemy je zacząć kroić.
Krok 6 - Czerwony Kapturek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 16.05.2013 12:22
pyszne ciasto :)
wedith1 30.08.2012 21:11
Świetne ciacho! I fajna nazwa:)
Monika58 29.08.2012 21:42
wygląda świetnie :)
Aneta41 26.08.2012 20:12
bardzo pomysłowo
Beatris 26.08.2012 20:03
Z przyjemnością skosztowałabym tej bajki. Wygląda smakowicie.
Dorota76 26.08.2012 18:32
nieźle wygląda
1j1o1l1a1 26.08.2012 14:00
Ciekawie się prezentuje
Marcin Vw1 26.08.2012 11:22
wyglada świetnie
Dorota59 26.08.2012 11:11
jakie śliczne
Katarzyna47 26.08.2012 10:54
Ładnie wygląda.
qrasnqleq 26.08.2012 10:41
fajne. Ciekawy pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak