Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony gulasz wołowy z szalotką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołownia 60 dag
przecier pomidorowy 100 g
bulion 200 ml
czosnek ząbki 3
cynamon kawałek kory
kardamon 1 szczypta
Kmin rzymski mielony Prymat 1 szczypta
papryka jalapeno do smaku
nalewka owocowa 100 śliwkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony gulasz wołowy z szalotką

Kroki postępowania

1
Szalotki obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i rumienimy.
Krok 1 - Czerwony gulasz wołowy z szalotką foto
2
Dodajemy drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie wydzielać przyjemny aromat wrzucamy pokrojoną wołowinę.
Krok 2 - Czerwony gulasz wołowy z szalotką foto
3
Ogień lekko zwiększamy i mięso smażymy, aż zbrązowieje.
Krok 3 - Czerwony gulasz wołowy z szalotką foto
4
Bulion (ja użyłem wcześniej zamrożonego wywaru z królika) mieszamy z koncentratem pomidorowym.
Krok 4 - Czerwony gulasz wołowy z szalotką foto
5
Wymieszany wlewamy do smażonego mięsa. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5 - Czerwony gulasz wołowy z szalotką foto
6
Nalewkę śliwkową przelewamy do szklaneczki odmierzając pożądaną ilość.
Krok 6 - Czerwony gulasz wołowy z szalotką foto
7
Gdy sos zacznie się gotować dolewamy alkohol.
Krok 7 - Czerwony gulasz wołowy z szalotką foto
8
Doprawiamy jeszcze ucieranymi w moździerzu cynamonem, kardamonem i kminem rzymskim. Posypujemy solą i suszoną papryczką jalapeno. Mieszamy.
Krok 8 - Czerwony gulasz wołowy z szalotką foto
9
Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (może to trawa 20 minut, ale też i 1,5 godziny, w zależności od użytego mięsa wołowego). Sos w razie potrzeby możemy zagęścić łyżeczką mąki. Gdy mięso będzie miękkie patelnię zdejmujemy z ognia. Po chwili dodajemy świeżą, posiekaną bazylię.
Krok 9 - Czerwony gulasz wołowy z szalotką foto
10
Mieszamy i gotowe. Gulasz podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.
Krok 10 - Czerwony gulasz wołowy z szalotką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 01.02.2014 19:01
Jakie pyszne mięso :)
IZABELA29 28.08.2013 06:57
smacznie i to bardzo
ewelinapac 04.02.2013 08:06
PYCha
olkaaa 30.11.2012 08:37
fantastyczny przepis
Bernadeta1 30.11.2012 00:34
pyszny taki gulasz z wołowinki i ta nalewka,ciekawy dodatek
MAR3STA 29.11.2012 19:22
przepyszny gulasz
pacpaw 28.11.2012 22:10
od pewnego czasu niewielkie ilości nalewek czy też wina zaczynam traktować jako "przyprawę" i uwierz mi, że robią różnicę :o)
anemon 28.11.2012 21:29
Zaintrygowałeś mnie tą nalewką śliwkową na tyle, że muszę koniecznie zrobić i przekonać się jak smakuje taki gulasz, choć nie mam wątpliwości, że znakomicie.
teresa18 25.11.2012 16:13
porcyjka dla mnie, bardzo lubię
misia53 24.11.2012 23:02
Warty grzechu...hihi.. smaczne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak