Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony barszczyk z uszkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas buraczany 1 szkl.
rosół 1 litr
czosnek 1 ząbek
pieprz 4 ziarna
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
ocet 1/2 łyżecz.
majeranek 2 łyżecz.
uszka z grzybami 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszczyk z uszkami

Kroki postępowania

1
Czosnek obieram i kroję w plasterki. Do garnka wlewam rosół drobiowy, dodaję plasterki czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól i doprowadzam do zagotowania. Rosół pozostawiam do przestudzenia, po czym wlewam do niego zakwas buraczany przecedzony przez sitko (bez buraków). Doprowadzam całość do zagotowania i zdejmuję garnek z ognia, nie gotuję dłużej gdyż barszcz straci ładny kolor. Doprawiam na koniec do smaku cukrem, solą, octem i pieprzem. Wsypuję majeranek i dokładnie mieszam.
Krok 1 - Czerwony barszczyk z uszkami foto
2
Uszka gotuję w osolonym wrzątku, kilka minut od wypłynięcia na wierzch.
Krok 2 - Czerwony barszczyk z uszkami foto
3
Barszczyk podaję na gorąco z ugotowanymi uszkami lub pierogami.
Krok 3 - Czerwony barszczyk z uszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 12.04.2014 11:23
Kocham to :)
danusia19671 09.04.2013 20:28
Barszczyk z uszkami, to coś dla mnie:)
Iwusia 08.03.2013 22:29
wyśmienity barszczyk
artur7 25.02.2013 15:14
pyszny barszczyk
artur7 25.02.2013 15:14
pyszny barszczyk
pestka 11.02.2013 11:10
bardzo lubię taki barszczyk
Joanna23 07.02.2013 15:07
pycha bardzo lubię
Kasnaj 05.02.2013 17:01
Mniam :)
Gracer 05.02.2013 15:45
Mój ulubiony, pycha
bietka 05.02.2013 15:04
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak