Czerwony barszcz wg chomikującej Buni

Czerwony barszcz wg chomikującej Buni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porcja rosołowa

    0,5 kg
  • marchewka

    1/2 szt
  • pietruszka

    1/2 szt
  • seler

    1/8 szt
  • por

    3 łyżki
  • pomidor

    1/2 szt
  • cebula

    1/2 szt
  • rzodkiewka

    3 szt
  • kapusta biała

    1 liść
  • ziemniaki

    2 szt
  • groszek konserwowy

    3 łyżki
  • fasola

    1/2 szklanka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
  • pieprz ziarnisty

    5 szt
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz mielony

    1 szczypta
  • buraki

    1/2 szklanki
  • woda

    3 szklanki
  • słodka śmietanka

    1/2 szklanki
  • olej roślinny

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • grzyby suszone

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
Korpus z kurczaka pozbawić skóry i tłuszczu (chciałam mieć lekką zupę - jak komuś nie przeszkadza to może zostawić). Podzielić na małe kawałki.
Zalać wrzątkiem ( 1/3 szklanki) suszone grzyby.
*Czemu to się nazywa porcja rosołowa nie mam pojęcia bo rosołu jako żywo na tym ugotować się nie da, ale wywar na zupę zupełnie spokojnie
Krok 2 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
Obrać i umyć świeże warzywa. Wyjąć porcje warzyw mrożonych.
Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) - pietruszkę, seler , rzodkiewkę, ogórek ze skórką.
Pokroić pomidora, cebulę , por , liść kapusty , marchew, ziemniaki.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić korpus i warzywa ( bez ziemniaków). Podsmażać chwilę mieszając drewnianą łyżką . Zalać wodą .
Krok 3 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
Obrać i pokroić ziemniaki.Dorzucić ziemniaki , przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty), łyżeczkę soli ( jeśli używamy surowego buraka trzeba go utrzeć i dodać w tym momencie) do garnka.
Krok 4 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
Dodać buraczki ( jeśli nie mieliśmy gotowanych to trzeba je dodać wcześniej razem z ziemniakami) .
Krok 5 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
Dodać buraczki ( jeśli nie mieliśmy gotowanych to trzeba je dodać wcześniej razem z ziemniakami) , groszek i fasolkę
Gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym, sokiem z cytryny ( lub octem).
Podawać posypany zieleniną ( natka lub koperek).
Śmietankę dodawać na talerzu , lub nie ( ja wole bez śmietany).
Krok 6 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
Gotować 45 minut. Taka ilość zupy starczy na 4 duże porcje więc połowę zamrożę .
Krok 7 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
Wyjąć kawałki ,,porcji rosołowej" i grzybki .
Krok 8 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
Obrać mięso od kości. Usunąć chrząstki i zamrozić razem z grzybkami.Mięso z zupy i grzybki użyć na farsz do pierogów , krokietów lub naleśników
Krok 9 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
Resztę groszku i fasolki można użyć do zrobienia sałatki ( jeśli otwieraliśmy teraz nowe puszki)
Krok 10 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
Wypraktykowałam sobie ,że zimowe zupy jarzynowe robi się najlepiej z końcówek warzyw które nam zostały w lodówce . Trzeba tylko pamiętać by mrozić natychmiast każdy kawałek warzywa którego nie wykorzystujemy. Czasem pokroimy za dużo pomidorów na kanapki lub surówkę do obiadu - nie odstawiajmy ich do lodówki bo podejdą wodą, zmiękną i jest duże prawdopodobieństwo , że je wyrzucimy .A taki pokrojony plasterek pomidora z cebulka pokrojony i domieszany do warzyw które użyjemy do zupy podniesie jej smak. Mam w zamrażalniku taki specjalny pojemniczek - wrzucam tam pokrojone plasterki ( końcówki ) ogórków, rzodkiewki tracące jędrność , resztki groszku użytego do sałatki.
Gotuję taka zupę z reguły na ,, porcji rosołowej z kurczaka " *.Wychodzi bardzo syta i tania zupa . Tania - bo kupujemy porcję rosołową i włoszczyznę ( w zasadzie na 2 osoby to zużyjemy 1/3 tej włoszczyzny ) i ze 2 ziemniaki + przyprawy. Reszta to nasze oszczędności i systematyczność mrożenia warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 13.04.2013 21:49
uwielbiam takie zupki
artur7 12.04.2013 15:06
pyszny barszczyk mniam
agnieszka214 31.03.2013 20:01
ciekawy pomysł na barszczyk
IlonaAlbertos 17.03.2013 14:41
Wspaniały barszczyk.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat