Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony barszcz wg chomikującej Buni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa 0,5 kg
marchewka 1/2 szt
pietruszka 1/2 szt
seler 1/8 szt
por 3 łyżki
pomidor 1/2 szt
cebula 1/2 szt
rzodkiewka 3 szt
kapusta biała 1 liść
ziemniaki 2 szt
groszek konserwowy 3 łyżki
fasola 1/2 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
pieprz ziarnisty 5 szt
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
buraki 1/2 szklanki
woda 3 szklanki
słodka śmietanka 1/2 szklanki
olej roślinny 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
grzyby suszone 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszcz wg chomikującej Buni

Kroki postępowania

1
Korpus z kurczaka pozbawić skóry i tłuszczu (chciałam mieć lekką zupę - jak komuś nie przeszkadza to może zostawić). Podzielić na małe kawałki.
Zalać wrzątkiem ( 1/3 szklanki) suszone grzyby.
*Czemu to się nazywa porcja rosołowa nie mam pojęcia bo rosołu jako żywo na tym ugotować się nie da, ale wywar na zupę zupełnie spokojnie
Krok 1 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
2
Obrać i umyć świeże warzywa. Wyjąć porcje warzyw mrożonych.
Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) - pietruszkę, seler , rzodkiewkę, ogórek ze skórką.
Pokroić pomidora, cebulę , por , liść kapusty , marchew, ziemniaki.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić korpus i warzywa ( bez ziemniaków). Podsmażać chwilę mieszając drewnianą łyżką . Zalać wodą .
Krok 2 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
3
Obrać i pokroić ziemniaki.Dorzucić ziemniaki , przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty), łyżeczkę soli ( jeśli używamy surowego buraka trzeba go utrzeć i dodać w tym momencie) do garnka.
Krok 3 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
4
Dodać buraczki ( jeśli nie mieliśmy gotowanych to trzeba je dodać wcześniej razem z ziemniakami) .
Krok 4 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
5
Dodać buraczki ( jeśli nie mieliśmy gotowanych to trzeba je dodać wcześniej razem z ziemniakami) , groszek i fasolkę
Gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym, sokiem z cytryny ( lub octem).
Podawać posypany zieleniną ( natka lub koperek).
Śmietankę dodawać na talerzu , lub nie ( ja wole bez śmietany).
Krok 5 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
6
Gotować 45 minut. Taka ilość zupy starczy na 4 duże porcje więc połowę zamrożę .
Krok 6 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
7
Wyjąć kawałki ,,porcji rosołowej" i grzybki .
Krok 7 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
8
Obrać mięso od kości. Usunąć chrząstki i zamrozić razem z grzybkami.Mięso z zupy i grzybki użyć na farsz do pierogów , krokietów lub naleśników
Krok 8 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
9
Resztę groszku i fasolki można użyć do zrobienia sałatki ( jeśli otwieraliśmy teraz nowe puszki)
Krok 9 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto
10
Wypraktykowałam sobie ,że zimowe zupy jarzynowe robi się najlepiej z końcówek warzyw które nam zostały w lodówce . Trzeba tylko pamiętać by mrozić natychmiast każdy kawałek warzywa którego nie wykorzystujemy. Czasem pokroimy za dużo pomidorów na kanapki lub surówkę do obiadu - nie odstawiajmy ich do lodówki bo podejdą wodą, zmiękną i jest duże prawdopodobieństwo , że je wyrzucimy .A taki pokrojony plasterek pomidora z cebulka pokrojony i domieszany do warzyw które użyjemy do zupy podniesie jej smak. Mam w zamrażalniku taki specjalny pojemniczek - wrzucam tam pokrojone plasterki ( końcówki ) ogórków, rzodkiewki tracące jędrność , resztki groszku użytego do sałatki.
Gotuję taka zupę z reguły na ,, porcji rosołowej z kurczaka " *.Wychodzi bardzo syta i tania zupa . Tania - bo kupujemy porcję rosołową i włoszczyznę ( w zasadzie na 2 osoby to zużyjemy 1/3 tej włoszczyzny ) i ze 2 ziemniaki + przyprawy. Reszta to nasze oszczędności i systematyczność mrożenia warzyw.
Krok 10 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 13.04.2013 21:49
uwielbiam takie zupki
artur7 12.04.2013 15:06
pyszny barszczyk mniam
agnieszka214 31.03.2013 20:01
ciekawy pomysł na barszczyk
IlonaAlbertos 17.03.2013 14:41
Wspaniały barszczyk.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak