Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszcz wg chomikującej Buni
Kroki postępowania
Zalać wrzątkiem ( 1/3 szklanki) suszone grzyby.
*Czemu to się nazywa porcja rosołowa nie mam pojęcia bo rosołu jako żywo na tym ugotować się nie da, ale wywar na zupę zupełnie spokojnie
Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) - pietruszkę, seler , rzodkiewkę, ogórek ze skórką.
Pokroić pomidora, cebulę , por , liść kapusty , marchew, ziemniaki.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić korpus i warzywa ( bez ziemniaków). Podsmażać chwilę mieszając drewnianą łyżką . Zalać wodą .
Gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym, sokiem z cytryny ( lub octem).
Podawać posypany zieleniną ( natka lub koperek).
Śmietankę dodawać na talerzu , lub nie ( ja wole bez śmietany).
Gotuję taka zupę z reguły na ,, porcji rosołowej z kurczaka " *.Wychodzi bardzo syta i tania zupa . Tania - bo kupujemy porcję rosołową i włoszczyznę ( w zasadzie na 2 osoby to zużyjemy 1/3 tej włoszczyzny ) i ze 2 ziemniaki + przyprawy. Reszta to nasze oszczędności i systematyczność mrożenia warzyw.