Czerwononose rudolfy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    180 gr
  • cukru pudru

    150 gr
  • mąki pszennej

    400 gr
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • nasionka z laski wanilii

    1 szt
  • szczypta soli

  • lukier

  • cukier puder

    0,5 szkl
  • sok z cytryny kilka kropl

  • barwnik czarny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czerwononose rudolfy foto
Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować.Po połączeniu się składników zagnieść ciasto w kulkę włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Krok 2 - Czerwononose rudolfy foto
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykroić szklanką o średnicy 6 cm kółka.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st.Ostudzić.
Krok 3 - Czerwononose rudolfy foto
Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i utrzeć gęsty lukier.Lentilki przykleić na lukrze a do reszty lukru dodać czarny barwnik i zrobić usta,oczy i rogi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (41)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 16.04.2014 23:03
piękne ciasteczka i pewno smaczne
agnieszka131919 14.04.2014 12:06
bardzo pomysłowe ciasteczka
Beata73 09.04.2014 08:59
śliczne ciasteczka
Bernadeta 07.04.2014 08:38
super przepis
Margaretkaw 03.04.2014 18:38
Wow! Boskie :)
usmiech 03.04.2014 10:56
ładne ciasteczka
Dorian 31.03.2014 19:31
slicznie wygladaj a
foczka-ks 30.03.2014 23:52
naprawdę super
foczka-ks 30.03.2014 23:52
co za przepis
gosia1988 29.03.2014 20:48
pomysłowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat