Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
20 dkg -
kurki
20 dkg -
ugotowany burak duży
1/4 sztuki -
sól do smaku
6 szczypt -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1/2 sztuki -
woda
1/2 (od gotowania buraków) -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
3 szczypty -
olej rzepakowy
1,5 łyżki -
sok z limonki
1 (do smaku)
Przepis i sposób przygotowania Czerwone pierogi z kurkami
Mąkę umieścić w dużej misce, szczyptę soli dolać gorącą wodę wymieszaną z burakiem i wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką w razie potrzeby. Gotowe ciasto przykryć aby nie schło. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować kawałek ciasta, na grubość około 3-5 mm, wycinać kółka, na środek położyć trochę farszu i zaklejać pierogi rękoma. Gotowe pierogi należy umieszczać na dobrze podsypanym mąką blacie z wierzchu także oprószyć je mąką. Gotowe pierogi wrzucać do wrzątku z odrobiną soli i oleju. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch gotować je około 2-3 min. Ciasto na pierogi wyjdzie dość miękkie więc należy pamiętać aby blat był dobrze podsypany mąką.
Komentarze (20)
Załaduj więcej komentarzy (10)