Czerwone pierogi z kurkami

Czerwone pierogi z kurkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    20 dkg
  • kurki

    20 dkg
  • ugotowany burak duży

    1/4 sztuki
  • sól do smaku

    6 szczypt
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • woda

    1/2 (od gotowania buraków)
  • pieprz czarny ziarnisty

    3 szczypty
  • olej rzepakowy

    1,5 łyżki
  • sok z limonki

    1 (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraka zetrzeć na bardzo drobnych oczkach tarki. Kurki opłukać tak aby byłe czyste. Kurki posiekać na drobniejsze części. Cebulę pokroić na bardzo drobną kostkę. Na oleju smażyć cebulę do miękkości. Następnie dodać kurki, smażyć mieszając. Kiedy kurki puszczą sok należy doprawić je sokiem z limonki i solą. Kurki smażyć mieszając od czasu do czasu, dodać rozgnieciony czosnek. Kurki należy smażyć tak długo aby odparowały wodę, pod koniec smażenia doprawić pieprzem do smaku. Startego buraka połączyć z gorącą czerwoną wodą.
Mąkę umieścić w dużej misce, szczyptę soli dolać gorącą wodę wymieszaną z burakiem i wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką w razie potrzeby. Gotowe ciasto przykryć aby nie schło. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować kawałek ciasta, na grubość około 3-5 mm, wycinać kółka, na środek położyć trochę farszu i zaklejać pierogi rękoma. Gotowe pierogi należy umieszczać na dobrze podsypanym mąką blacie z wierzchu także oprószyć je mąką. Gotowe pierogi wrzucać do wrzątku z odrobiną soli i oleju. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch gotować je około 2-3 min. Ciasto na pierogi wyjdzie dość miękkie więc należy pamiętać aby blat był dobrze podsypany mąką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Rybciia

15.11.2013 11:24
fajniutkie :-)

rjustysia

09.05.2013 23:55
Bardzo podoba mi się i to ciasto i farsz, uwielbiam wszystkie grzyby :)

Iwona56

11.04.2013 19:00
świetny pomysł

Anna169Hosz

04.04.2013 19:34
Ciekawy przepis.

alaaa

27.01.2013 21:10
apetyczne

magduś83

19.12.2012 20:19
super pomysł

magduś83

19.12.2012 20:19
super pomysł

fictor123

16.11.2012 07:55
swietny pomysł

fictor123

16.11.2012 07:55
swietny pomysł

Wacław

26.10.2012 09:44
extra przepis,lubię kurki,lubię pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat