Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwone pierogi z kurkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dkg
kurki 20 dkg
ugotowany burak duży 1/4 sztuki
sól do smaku 6 szczypt
czosnek 2 ząbki
cebula 1/2 sztuki
woda 1/2 (od gotowania buraków)
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 szczypty
olej rzepakowy 1,5 łyżki
sok z limonki 1 (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwone pierogi z kurkami

Buraka zetrzeć na bardzo drobnych oczkach tarki. Kurki opłukać tak aby byłe czyste. Kurki posiekać na drobniejsze części. Cebulę pokroić na bardzo drobną kostkę. Na oleju smażyć cebulę do miękkości. Następnie dodać kurki, smażyć mieszając. Kiedy kurki puszczą sok należy doprawić je sokiem z limonki i solą. Kurki smażyć mieszając od czasu do czasu, dodać rozgnieciony czosnek. Kurki należy smażyć tak długo aby odparowały wodę, pod koniec smażenia doprawić pieprzem do smaku. Startego buraka połączyć z gorącą czerwoną wodą.
Mąkę umieścić w dużej misce, szczyptę soli dolać gorącą wodę wymieszaną z burakiem i wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką w razie potrzeby. Gotowe ciasto przykryć aby nie schło. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować kawałek ciasta, na grubość około 3-5 mm, wycinać kółka, na środek położyć trochę farszu i zaklejać pierogi rękoma. Gotowe pierogi należy umieszczać na dobrze podsypanym mąką blacie z wierzchu także oprószyć je mąką. Gotowe pierogi wrzucać do wrzątku z odrobiną soli i oleju. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch gotować je około 2-3 min. Ciasto na pierogi wyjdzie dość miękkie więc należy pamiętać aby blat był dobrze podsypany mąką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 15.11.2013 11:24
fajniutkie :-)
rjustysia 09.05.2013 23:55
Bardzo podoba mi się i to ciasto i farsz, uwielbiam wszystkie grzyby :)
Iwona56 11.04.2013 19:00
świetny pomysł
Anna169Hosz 04.04.2013 19:34
Ciekawy przepis.
alaaa 27.01.2013 21:10
apetyczne
magduś83 19.12.2012 20:19
super pomysł
magduś83 19.12.2012 20:19
super pomysł
fictor123 16.11.2012 07:55
swietny pomysł
fictor123 16.11.2012 07:55
swietny pomysł
Wacław 26.10.2012 09:44
extra przepis,lubię kurki,lubię pierogi
aniapetr 22.10.2012 12:24
zachwycający wygląd, pyszności
adelajda 20.10.2012 19:06
na pewno smaczne !
Rafał10 19.10.2012 18:33
fiu fiu ale dzieło :)
miroslawa 19.10.2012 15:42
fantastyczne
caralajna 19.10.2012 12:02
super pomysł i prezentacja
Ewa6274879 18.10.2012 22:25
świetne!
ziutula
ziutula 18.10.2012 18:33
duży + za pomysł
Monika111 18.10.2012 16:31
ale fajny pomysł :)
zolzica 18.10.2012 16:24
śliczne i na pewno smaczne
Marta1986 18.10.2012 16:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak