Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
suszone pomidory
1 słoiczek -
czosnek
1-2 ząbki -
orzeszki pinii
2 łyżki -
parmezan starty
3 łyżki -
cukier
szczypta -
bazylia
10 listków -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Czerwone pesto z suszonych pomidorów - pesto rosso
Do blendera (lub moździerza) przekładamy wszystkie składniki, dodajemy orzeszki pinii (migdały)i całość miksujemy na jednolitą masę, dolewając oliwy spod pomidorów dla uzyskania odpowiedniej dla Was konsystencji (mniej lub bardziej rozrzedzone, w zależności do czego użyjecie).
Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wlewamy na wierzch trochę oliwy i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce około tygodnia.
Smacznego!
Zamiast parmezanu możecie użyć sera grana padano lub pecorino
Komentarze (4)