Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwone pesto z suszonych pomidorów - pesto rosso

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone pomidory 1 słoiczek
czosnek 1-2 ząbki
orzeszki pinii 2 łyżki
parmezan starty 3 łyżki
cukier szczypta
bazylia 10 listków
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwone pesto z suszonych pomidorów - pesto rosso

Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii (lub migdały bez skórki) i studzimy.
Do blendera (lub moździerza) przekładamy wszystkie składniki, dodajemy orzeszki pinii (migdały)i całość miksujemy na jednolitą masę, dolewając oliwy spod pomidorów dla uzyskania odpowiedniej dla Was konsystencji (mniej lub bardziej rozrzedzone, w zależności do czego użyjecie).
Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wlewamy na wierzch trochę oliwy i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce około tygodnia.
Smacznego!

Zamiast parmezanu możecie użyć sera grana padano lub pecorino

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 29.06.2017 07:25
pysznosci na talerzu
arbuzowo 03.09.2013 21:25
pesto to rewelacyjny dodatek do makaronów, ja czasami zamiast orzeszków pinii stosuję np. orzechy nerkowca
mufinka79 03.09.2013 21:16
Jest pyszne, koniecznie wypróbuj :)
Czarnula87 03.09.2013 14:56
ciekawe jak smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak