Czerwone pesto z suszonych pomidorów - pesto rosso

Czerwone pesto z suszonych pomidorów - pesto rosso

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszone pomidory

    1 słoiczek
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • orzeszki pinii

    2 łyżki
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • cukier

    szczypta
  • bazylia

    10 listków
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Czerwone pesto z suszonych pomidorów - pesto rosso

Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii (lub migdały bez skórki) i studzimy.
Do blendera (lub moździerza) przekładamy wszystkie składniki, dodajemy orzeszki pinii (migdały)i całość miksujemy na jednolitą masę, dolewając oliwy spod pomidorów dla uzyskania odpowiedniej dla Was konsystencji (mniej lub bardziej rozrzedzone, w zależności do czego użyjecie).
Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wlewamy na wierzch trochę oliwy i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce około tygodnia.
Smacznego!

Zamiast parmezanu możecie użyć sera grana padano lub pecorino

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Agnieszka-87-25 29.06.2017 07:25
pysznosci na talerzu
arbuzowo 03.09.2013 21:25
pesto to rewelacyjny dodatek do makaronów, ja czasami zamiast orzeszków pinii stosuję np. orzechy nerkowca
mufinka79 03.09.2013 21:16
Jest pyszne, koniecznie wypróbuj :)
Czarnula87 03.09.2013 14:56
ciekawe jak smakuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat