Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
marynata do mięsa
-
pierś z kurczaka
2 -
Przyprawa curry orientalna Prymat
1 łyżka -
kolendra mielona
1/2 łyżeczki -
jogurt naturalny
2 łyżki
sos curry
-
passata pomidorowa
300g -
Kurkuma mielona Prymat
1 łyżka -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka -
cebula
1 -
czosnek
2 ząbki -
imbir starty
1 łyżeczka -
migdały
mielone 1 łyżka -
pasta curry
czerwona 1 łyżka -
papryka czerwona
1 -
śmietana 30%
1/2 szklanki
dodatkowo
-
cebula czerwona
1/2 -
ogórek
1/2 -
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania czerwone curry z kurczakiem
Zamarynowanego kurczaka usmażyć na oleju na rumiano.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na tej samej patelni dolać jeszcze trochę oleju, dodać cebulę, czosnek, imbir, pastę curry oraz migdały. Smażyć ok.3 minuty. Następnie dodać passatę pomidorową, wszystkie przyprawy oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić całość na małym ogniu ok. 7 minut. Po upływie czasu dodać do sosu kurczaka oraz śmietankę. Całość dusić jeszcze 5 minut na małym ogniu (potrawa ma sobie pyrkać).
Przed podaniem posypać curry posiekać świeżym ogórkiem oraz piórkami cebuli.
Danie można podawać z ryżem lub z chlebkami naan.
Komentarze (8)