Czerwona kapusta zaparzana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta czerwona

    1/2 szt
  • cebula

    1/2 szt
  • jabłko

    1 szt
  • rodzynki

    2 łyżki
  • ananas z puszki

    2 plastry
  • ocet winny

    1 łyżka
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szklanki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    do smaku
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czerwona kapusta zaparzana foto
Kapustę dokładnie umyć, /usunąć starsze liście/i drobno poszatkować. Przełożyć do rondelka i zalać gorącą wodą do 1/4 wysokości.Dusić kilka minut,a następnie zalać winem. Gotować tylko do odparowania alkoholu i nadmiaru płynu.Dodać sól, ocet, cukier/szczyptę/ ,wymieszać i pozostawić do schłodzenia.
Krok 2 - Czerwona kapusta zaparzana foto
Do zimnej kapusty dodać jabłko starte na grubym traku , cebulkę pokrojoną w drobną kostkę,namoczone rodzynki,ananas/ pokrojony w grubszą kostkę/oliwę i wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Czerwona kapusta zaparzana foto
Gotową sałatkę wyłożyć do miski,doprawić do smaku,schłodzić i podawać jako dodatek do mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ziutula 14.03.2012 22:56
smaczna..
motylwe 14.03.2012 19:08
Muszę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat