Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwona kapusta z marchewką i koperkiem.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta czerwona 1 średnia sztuka
marchewka 2 duże sztuki
koperek świeży pół pęczka
masło lub margaryna 10 dag
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
warzywa suszone 2 łyżeczki
sok z cytryny według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwona kapusta z marchewką i koperkiem.

Jako dodatek do drugiego dania polecam pyszną czerwoną kapustę, doskonale sprawdzi się z ziemniakami i mięsem duszonym w sosie, ja tak podałam i było bardzo smacznie. Kapustę duszę na maśle tak długo, aż będzie się rozpływała w ustach. A jak jest u Was lubicie czerwoną kapustę? Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy usuwając wszelkie zgrubienia. Kapustę płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewki obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do kapusty. Warzywa zalewamy gorącą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości, gdy będą miękkie dokładnie odcedzamy.

2. Dodajemy masło lub margarynę, umyty wcześniej i drobno pokrojony koperek, suszone warzywa, następnie dusimy często mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem przez kilkanaście minut. Podczas duszenia kapustę skrapiamy sokiem z cytryny według własnego smaku.

3. Gotową kapustę podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:08
fajna do obiadu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak