Czernina ze śliwkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Polewka

  • krew z kaczki

    200 ml
  • koperek

    1 pęczek
  • marchew

    2 sztuki
  • seler

    1/2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • pietruszka

    1 korzeń
  • kaczka

    1 kg
  • śliwki suszone

    15 sztuk
  • ocet

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka

Kluski

  • ziemniaki

    1/2 kg
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Należy doprowadzić do zagotowania 2 litry wody. Dodajemy do niej listek laurowy, korzeń pietruszki, natkę pietruszki, koper, marchew i seler. Dodajemy również kaczkę w porcjach. Wodę solimy i gotujemy całość przez 40 minut. Po upływie tego czasu dodajemy śliwki. Krew rozcieramy z mąką, tak aby masa była gładka. Dodajemy porcje wywaru rozcierając dalej. Dodajemy do garnka. Gotujemy kolejne 30 minut. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce na miazgę, odcedzić na sitku. Dodajemy do nich mąkę oraz sól. Masę wykładamy na denko i porcje zrzucamy do gotującej się wody, tak aby powstały ładne kluski. Do czerniny dodajemy majeranek. Podajemy kluski z zupą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat