Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czernina ze śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Polewka

krew z kaczki 200 ml
koperek 1 pęczek
marchew 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
pietruszka 1 korzeń
kaczka 1 kg
śliwki suszone 15 sztuk
ocet 3 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
cukier 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Kluski

ziemniaki 1/2 kg
mąka pszenna 5 łyżek
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czernina ze śliwkami

Należy doprowadzić do zagotowania 2 litry wody. Dodajemy do niej listek laurowy, korzeń pietruszki, natkę pietruszki, koper, marchew i seler. Dodajemy również kaczkę w porcjach. Wodę solimy i gotujemy całość przez 40 minut. Po upływie tego czasu dodajemy śliwki. Krew rozcieramy z mąką, tak aby masa była gładka. Dodajemy porcje wywaru rozcierając dalej. Dodajemy do garnka. Gotujemy kolejne 30 minut. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce na miazgę, odcedzić na sitku. Dodajemy do nich mąkę oraz sól. Masę wykładamy na denko i porcje zrzucamy do gotującej się wody, tak aby powstały ładne kluski. Do czerniny dodajemy majeranek. Podajemy kluski z zupą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak