Czernina owocowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czereśnie

    1,5 kg
  • woda

  • Kardamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy

  • śmietana słodka

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • makaron świderki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czereśnie drylujemy, przekładamy do garnka, dolewamy wody (do poziomu 1,5 l), mielonego kardamonu, rozmarynu, zagotowujemy, lekko ostudzamy i miksujemy.

Przecieramy przez sitko.

Do smaku doprawiamy cukrem (ewentualnie), mieszamy ze śmietaną, a następnie z rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Ponownie zagotowujemy.

Podajemy z makaronem, u nas świderki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 16.07.2016 00:21
lubię zupy owocowe , ale takiej jeszcze nie robiłam - koniecznie muszę wypróbować
ilka01 15.07.2016 22:59
ciekawa zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat