Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kaczka
kawałki mięsa szyja ,kości od piersi,żołądek,s -
marchewka
2 szt -
por
1/2 szt -
śliwki suszone
4-5 szt -
jabłka
4-6 kawałków -
kaczka
ok1 szkl krwi -
śmietana
ok2 łyżki kwaśnej -
mąka pszenna
1 łyżka -
Liść laurowy suszony Prymat
-
ziele angielskie
-
ocet
-
sól
-
pieprz
-
cukier
Przepis i sposób przygotowania Czernina
Mięso i warzywa wyjąć. Dodać owoce, można dodać szklankę kompotu z wiśni . Razem pogotować. Dodać krew, zagęścić troszkę mąką i na koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku.
Podawać z makaronem albo ziemniakami.
Komentarze (0)