Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśniowy deser w pucharku

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

SER CZEREŚNIOWY

śmietana 30% 300 ml
ser biały 300 gram (z wiaderka)
czereśnie 500 gram
cukier trzcinowy 2,5 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
woda 1/2 szklanki

KREM ŚMIETANKOWY

śmietana 30% 150 ml
serek mascarpone 150 gram
cukier puder ok 2 łyżki do smaku

DODATKOWO

owoce do dekoracji
bazylia świeża do dekoracji

Porada

Czereśnie to jedne z najpopularniejszych owoców lata. Trudno więc ominąć je przygotowując letnie ciasta i deserki. Są pyszne, soczyste, pachnące i orzeźwiające:)

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśniowy deser w pucharku

Kroki postępowania

1
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Gotowe przekładamy do garnka w którym będą smażone. Dodajemy do nich cukier i podgrzewamy około 15- 20 minut na wolnym ogniu.
Krok 1 - Czereśniowy deser w pucharku foto
2
Gdy owoce zmiękną, a sok częściowo odparuje zdejmujemy je i studzimy
Krok 2 - Czereśniowy deser w pucharku foto
3
Szklankę otrzymanego sosu czereśniowego miksujemy. Pozostałą część pozostawiamy do polania deserków.
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy delikatnie.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser, a następnie zmiksowane wcześniej owoce. Sprawdzamy smak i ewentualnie dosładzamy masę cukrem pudrem.
Na koniec wlewamy żelatynę.
Krok 3 - Czereśniowy deser w pucharku foto
4
. Masę dokładnie miksujemy i rozlewamy do przygotowanych pucharków. Odkładamy je na około ok 40 minut do chłodu.
Po tym czasie wyjmujemy, dekorujemy śmietankowym kremem, polewamy sosem czereśniowym, dekorujemy i podajemy.
Krok 4 - Czereśniowy deser w pucharku foto
5
KREM: Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijamy razem. Pod koniec dodajemy cukier. Kremową masę przekładamy do worka cukierniczego i wykładamy na zastygnięte czereśniowe deserki.
Przed podaniem polewamy delikatnie czereśniowym sosem, dekorujemy świeżą czereśnią i bazylią. Podajemy:)
Krok 5 - Czereśniowy deser w pucharku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2015 02:06
Super deser.
Renataj 28.12.2015 21:30
Takim deserkiem to ja nigdy nie pogardzę:)
Wiktoria29 28.12.2015 21:16
kocham czereśnie na pewno by mi smakował
Adamorek 28.12.2015 21:06
bajkowy deserek
MałaMi89 28.12.2015 19:57
Wspaniałości! Aż szkoda, że akurat nie sezon...
Damiano
Damiano 28.12.2015 18:28
pyszny deser
Goya 28.12.2015 18:00
Pycha musze spróbowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak