Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśniowo truskawkowo malinowo porzeczkowy torcik

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

olej rzepakowy 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
mąka tortowa 3/4 szklanki
cukier 6 łyżek
jajko 2 sztuki

masa

jogurt naturalny 800 ml
śmietana 30% 500 ml
czereśnie 40 dkg
porzeczki 45 dkg
maliny świeże 10 dkg
truskawki 50 dkg
galaretka truskawkowa 2 sztuki
galaretka wiśniowa 1 sztuka
galaretka czerwona 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśniowo truskawkowo malinowo porzeczkowy torcik

Spód:
Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam mikserem na puszystą masę.Wlewam olej rzepakowy, przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i całość mieszam. Formę o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę 20 minut tempe 180 stopni.

Masa śmietanowa:
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę, i ubijam razem z cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję jogurt i mieszam. Masę dzielę na dwie części, z czego jedną część dzielę jeszcze na pół.
Galaretkę wiśniową rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, schładzam. Czereśnie dryluję i miksuje blenderem. Mieszam z galaretką wiśniową. Do mniejszej części śmietany dodaję masę czereśniową pomału, po 1 łyżce mieszając. Jak się stęgnie wylewam na ciasto. Wstawiam do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody , schładzam i dodaję do niej zmiksowane porzeczki. Mieszam z mniejszą częścią masy śmietanowej. Wylewam na ma tort, wstawiam do lodówki do stężenia.
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody dodaję żelatynę , truskawki myję, obieram, miksuje blenderem i dodaję do zimnej galaretki. Mieszam z masą śmietanową z częścią większą. Wylewam na tort. Wstawiam do lodówki.
Galaretkę malinową rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, dodaję zmiksowane maliny. Wylewam do pudełka wyłożonego folią spożywcza. Po stęgnięciu wycinam serca duże i małe. Układam na torcie. Dekoruję owocami maliny, truskawki, porzeczki, czereśnie. Tort dobrze jest schłodzić przez noc.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bestia1155
bestia1155 14.10.2015 21:50
smakowicie na talerzu
Klausia 23.10.2014 19:38
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak