Przepis i sposób przygotowania na: Czereśniowo truskawkowo malinowo porzeczkowy torcik
Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam mikserem na puszystą masę.Wlewam olej rzepakowy, przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i całość mieszam. Formę o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę 20 minut tempe 180 stopni.
Masa śmietanowa:
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę, i ubijam razem z cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję jogurt i mieszam. Masę dzielę na dwie części, z czego jedną część dzielę jeszcze na pół.
Galaretkę wiśniową rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, schładzam. Czereśnie dryluję i miksuje blenderem. Mieszam z galaretką wiśniową. Do mniejszej części śmietany dodaję masę czereśniową pomału, po 1 łyżce mieszając. Jak się stęgnie wylewam na ciasto. Wstawiam do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody , schładzam i dodaję do niej zmiksowane porzeczki. Mieszam z mniejszą częścią masy śmietanowej. Wylewam na ma tort, wstawiam do lodówki do stężenia.
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody dodaję żelatynę , truskawki myję, obieram, miksuje blenderem i dodaję do zimnej galaretki. Mieszam z masą śmietanową z częścią większą. Wylewam na tort. Wstawiam do lodówki.
Galaretkę malinową rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, dodaję zmiksowane maliny. Wylewam do pudełka wyłożonego folią spożywcza. Po stęgnięciu wycinam serca duże i małe. Układam na torcie. Dekoruję owocami maliny, truskawki, porzeczki, czereśnie. Tort dobrze jest schłodzić przez noc.