Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśniowe ślimaczki

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wbrew pozorom drożdżówki szybko i łatwo się robi - szkoda tylko że także szybko znikają :)

Składniki:

Ciasto:

mąka 0,5 kilograma
masło 100 gramów
mleko 0,75 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
jajko 2 duże sztuki

Lukier:

mleko 3 łyżki
cukier puder ok. 6 łyżek

Dodatkowo:

jajko do smarowania
czereśnie ok. 0,5 litry

Budyń:

mąka ziemniaczna 2 łyżki
mleko 3,2% 2 szklanki
cukier 2-3 łyżki
żółtka duże 2 sztuki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśniowe ślimaczki

Kroki postępowania

1

Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Po dokładnym rozmieszaniu składników rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta (poza tłuszczem). Po około 10 minutach wyrabiania dokładamy masło. Zagniatamy jeszcze około 5 minut.

Krok 1 - Czereśniowe ślimaczki foto
2

Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia.
Gotujemy budyń i przygotowujemy czereśnie.

Krok 2 - Czereśniowe ślimaczki foto
3
Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń.
Krok 3 - Czereśniowe ślimaczki foto
4
Całość posypujemy czereśniami i zawijamy w rulon.
Krok 4 - Czereśniowe ślimaczki foto
5
Gotowy rulon tniemy plastry o grubości około 1,5-2 cm.
Tak przygotowane przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Ciepłe smarujemy lukrem.
Krok 5 - Czereśniowe ślimaczki foto
6

BUDYŃ:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem, doprowadzając do zagotowanie. Do drugiej połowy dodajemy żółtka i mąkę, które dokładnie mieszamy. Mieszaniną zalewamy gotujące się mleko i gotujemy przez około 2 minuty. Ugotowany budyń lekko studzimy.



Krok 6 - Czereśniowe ślimaczki foto
7
LUKIER:
Mleko wlewamy na talerz. Dodajemy cukier, tyle by powstał lukier. Mieszamy.
Lukrem smarujemy upieczone, ciepłe drożdżówki. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
Krok 7 - Czereśniowe ślimaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.01.2015 00:49
pysznie wyglądają.
IZABELA29 26.01.2015 11:47
cudowne i przepyszne
Kuchenka 26.01.2015 10:51
wyglądają mega obłędnie, myślę że to taki smak lata w środku zimy :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak