Czereśniowe serniczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biały

  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    2 łyżeczki
  • woda

    50 mililitrów
  • czerwony

  • cukier

    50 gram
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • woda

    50 mililitrów
  • czereśnie

    500 gram
  • twaróg

    400 (na sernik)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biała część
Żelatynę rozpuszczam w wodzie. Ser mieszam z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Przekładam do pucharków tak aby w każdym ser zajmował połowę i wkładam do lodówki do stężenia ok. 10-15 minut.

Czerwona część
Czereśnie przesmażam z cukrem i sokiem z cytryny aż owoce puszczą sok i zrobią się miękkie (ok. 20 minut). Dodaję rozpuszczoną w wodzie żelatynę i odstawiam do ostudzenia, co jakiś czas mieszam żeby nie stężało.

Jak masa serowa zastygnie dodaję do pucharków drugą, czereśniową warstwę i ponownie odstawiam do lodówki. Gdy deser stężeje polewam pucharki wrzątkiem i wykładam na talerzyk można też podawać bezpośrednio w pucharkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mamusia1 03.03.2014 09:16
pachną latem!
Iwona32 19.02.2014 15:50
ciekawy pomysł
Rafał10 31.01.2014 15:00
wygląda świetnie! Wspaniały, elegancki deser :)
Olga_SK 31.01.2014 14:14
Pięknie wyglądają :)
Agata3 31.01.2014 13:34
fajny pomysł na tradycyjny sernik:)
ssylwiaa 31.01.2014 13:24
ładnie wygląda ;)
Monika-twin 31.01.2014 12:53
Elegancki smaczny deser
krystyna330 31.01.2014 12:31
ale smakołyki
Romanowka 31.01.2014 11:58
Wyglądają bardzo smakowicie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat