Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśniowe serniczki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biały
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżeczki
woda 50 mililitrów
czerwony
cukier 50 gram
sok z cytryny 1/2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda 50 mililitrów
czereśnie 500 gram
twaróg 400 (na sernik)

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśniowe serniczki

Biała część
Żelatynę rozpuszczam w wodzie. Ser mieszam z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Przekładam do pucharków tak aby w każdym ser zajmował połowę i wkładam do lodówki do stężenia ok. 10-15 minut.

Czerwona część
Czereśnie przesmażam z cukrem i sokiem z cytryny aż owoce puszczą sok i zrobią się miękkie (ok. 20 minut). Dodaję rozpuszczoną w wodzie żelatynę i odstawiam do ostudzenia, co jakiś czas mieszam żeby nie stężało.

Jak masa serowa zastygnie dodaję do pucharków drugą, czereśniową warstwę i ponownie odstawiam do lodówki. Gdy deser stężeje polewam pucharki wrzątkiem i wykładam na talerzyk można też podawać bezpośrednio w pucharkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mamusia1 03.03.2014 09:16
pachną latem!
Iwona32 19.02.2014 15:50
ciekawy pomysł
Rafał10 31.01.2014 15:00
wygląda świetnie! Wspaniały, elegancki deser :)
Olga_SK 31.01.2014 14:14
Pięknie wyglądają :)
Agata3 31.01.2014 13:34
fajny pomysł na tradycyjny sernik:)
ssylwiaa 31.01.2014 13:24
ładnie wygląda ;)
Monika-twin 31.01.2014 12:53
Elegancki smaczny deser
krystyna330 31.01.2014 12:31
ale smakołyki
Romanowka 31.01.2014 11:58
Wyglądają bardzo smakowicie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak