Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśniowe lody

5.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czereśnie 600 gram
śmietana 30% 300 ml
serek mascarpone 100 gram
mleko 1/3 szklanki
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
owoce do dekoracji

Porada

Im dojrzalsze czereśnie, tym lody pyszniejsze.

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśniowe lody

Kroki postępowania

1
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka i dodajemy do nich 2 łyżki cukru. Owoce stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu jak puszczą sok i staną się miękkie (około 15 minut).
Krok 1 - Czereśniowe lody foto
2
Gotowe zdejmujemy z ognia. Odkładamy około 0,5 szklanki sosu czereśniowego, który wykorzystamy do polania gotowych lodów. Pozostałą część miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Czereśniowe lody foto
3

Jajko oraz żółtka ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru.  Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy serek mascarpone oraz wlewamy mleko. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy masę jajeczną.

Krok 3 - Czereśniowe lody foto
4

Mieszamy i wlewamy czereśniowy mus. Ponownie całość dokładnie łączymy ze sobą.

Krok 4 - Czereśniowe lody foto
5

Lody przekładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 godziny lody mieszamy. Gotowe porcjujemy do przygotowanych pucharków, dekorujemy sosem czereśniowym i świeżymi owocami.

Krok 5 - Czereśniowe lody foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.12.2015 00:51
Dobre takie.
Mniam 27.12.2015 19:34
Smaczne lody!
Wafelek2601 26.12.2015 11:38
Bardzo dobre lody
mirosława4 26.12.2015 11:31
apetyczne !
Ola1984 26.12.2015 08:38
Pysznie wyglądaj :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak