Czereśniowe lody

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czereśnie

    600 gram
  • śmietana 30%

    300 ml
  • serek mascarpone

    100 gram
  • mleko

    1/3 szklanki
  • cukier

    4 łyżki
  • żółtka

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • owoce

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czereśniowe lody foto
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka i dodajemy do nich 2 łyżki cukru. Owoce stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu jak puszczą sok i staną się miękkie (około 15 minut).
Krok 2 - Czereśniowe lody foto
Gotowe zdejmujemy z ognia. Odkładamy około 0,5 szklanki sosu czereśniowego, który wykorzystamy do polania gotowych lodów. Pozostałą część miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Czereśniowe lody foto

Jajko oraz żółtka ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru.  Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy serek mascarpone oraz wlewamy mleko. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy masę jajeczną.

Krok 4 - Czereśniowe lody foto

Mieszamy i wlewamy czereśniowy mus. Ponownie całość dokładnie łączymy ze sobą.

Krok 5 - Czereśniowe lody foto

Lody przekładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 godziny lody mieszamy. Gotowe porcjujemy do przygotowanych pucharków, dekorujemy sosem czereśniowym i świeżymi owocami.

Jadwiga/Jaga85
Im dojrzalsze czereśnie, tym lody pyszniejsze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 28.12.2015 00:51
Dobre takie.
Mniam 27.12.2015 19:34
Smaczne lody!
Wafelek2601 26.12.2015 11:38
Bardzo dobre lody
mirosława4 26.12.2015 11:31
apetyczne !
Ola1984 26.12.2015 08:38
Pysznie wyglądaj :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat