Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśnie z alkoholem do słoika

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie 1 1/2 kg
cukier 1/2 kg
alkohol 0,75 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśnie z alkoholem do słoika

Wykonanie:
Czereśnie przebrać, przepłukać i wydrylować. W garnku zagotować około 1 litra wody i wrzucić przygotowane czereśnie. Po pół minucie odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Z cukru i ½ szklanki wody sporządzić syrop- gotując. Czereśnie ułożyć w słoikach, zalać gorącym (lecz nie wrzącym) syropem i pozostawić na noc. Następnego dnia zalać wódką , delikatnie potrząsnąć każdym słoikiem, szczelnie zamknąć i pozostawić na kilka miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 08.07.2014 17:07
ciekawy przepis :)))
Olga_SK 08.07.2014 12:11
Fajnie by tu gin pasował też :)
Wafelek2601 07.07.2014 23:27
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak