Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 1/2 kostki
mleko 1/3 szklanki
mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Reszta ciasta

cukier 1/3 szklanki
mąka 2 szklanki
margaryna 1/4 kostki
sól szczypta

Dodatki

czereśnie 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek

Kroki postępowania

1
Najpierw sporządzamy rozczyn. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier, wykruszamy drożdże i wsypujemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Krok 1 - Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek foto
2
Następnie dodajemy mąkę, cukier oraz rozpuszczoną margarynę i zagniatamy. Po czym odstawiamy ciasto na godzinę.
Krok 2 - Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek foto
3
Po godzinie wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby jeśli ciasto mocno się klei dodajemy odrobinę mąki. Odstawiamy je jeszcze na pół godziny.
Krok 3 - Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek foto
4
Czereśnie myjemy pod bieżącą wodą i drylujemy.
Krok 4 - Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek foto
5
Foremki smarujemy olejem i porcjujemy do nich ciasto.
Krok 5 - Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek foto
6
Następnie do ciasta lekko wgniatamy czereśnie. Babeczki przed pieczeniem posypujemy odrobiną cukru, który nada chrupiący wierzch babeczką. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 30.06.2015 12:16
takie słodkości bardzo lubię
mysza75 30.06.2015 09:18
bardzo fajne ciacha z czereśniami
Franciszek 30.06.2015 00:32
Piëknie sië prezentują
mały_łasuch 29.06.2015 23:08
Mmm wyglądają pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak