Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn

  • drożdże świeże

    1/2 kostki
  • mleko

    1/3 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki

Reszta ciasta

  • cukier

    1/3 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • margaryna

    1/4 kostki
  • sól

    szczypta

Dodatki

  • czereśnie

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek foto
Najpierw sporządzamy rozczyn. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier, wykruszamy drożdże i wsypujemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Krok 2 - Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek foto
Następnie dodajemy mąkę, cukier oraz rozpuszczoną margarynę i zagniatamy. Po czym odstawiamy ciasto na godzinę.
Krok 3 - Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek foto
Po godzinie wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby jeśli ciasto mocno się klei dodajemy odrobinę mąki. Odstawiamy je jeszcze na pół godziny.
Krok 4 - Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek foto
Czereśnie myjemy pod bieżącą wodą i drylujemy.
Krok 5 - Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek foto
Foremki smarujemy olejem i porcjujemy do nich ciasto.
Krok 6 - Czereśnie na cieście drożdżowym w formie babeczek foto
Następnie do ciasta lekko wgniatamy czereśnie. Babeczki przed pieczeniem posypujemy odrobiną cukru, który nada chrupiący wierzch babeczką. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 30.06.2015 12:16
takie słodkości bardzo lubię
mysza75 30.06.2015 09:18
bardzo fajne ciacha z czereśniami
Franciszek 30.06.2015 00:32
Piëknie sië prezentują
mały_łasuch 29.06.2015 23:08
Mmm wyglądają pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat