Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CZEKOREME WG CLAIRE ROBINSON

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 360 ml
żółtko jajek 2 szt
cukier kryształ 60 g
czekolada deserowa 100 g
konfitura wiśniowa

Porada

Jeśli ktoś krem przyrządzi dzień wcześniej, postępuje wg przepisu, ale kokilki zostawia na noc w lodówce. Następnego dnia koniecznie wyjmuje je przed podaniem przynajmniej 2-3 h wcześniej, aby krem się ocieplił i nabrał lekkości.

Przepis i sposób przygotowania na: CZEKOREME WG CLAIRE ROBINSON

Śmietankę i cukier podgrzewam razem, ale nie dopuszczam do zagotowania,
zestawiam z palnika. Czekoladę rozdrabniam (może być w postaci groszków
czekoladowych tak, jak u mnie), wrzucam do gorącej śmietanki z cukrem
i mieszam do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści (ewentualnie
podgrzać, jeśli nie chce się ładnie topić, ale nie zagotować!).

Żółtka roztrzepać trzepaczką, ubić delikatnie, aby wtłoczyć nieco powietrza.
Do żółtek, w celu ich zahartowania, dodaję łyżkę wazową masy czekoladowej,
ciągle mieszając. Ubijam całość przez chwilę, po czym dodaję pozostałą
część masy czekoladowej, ciągle ubijając. Muszą pojawić się małe
pęcherzyki powietrza.

Napełniam masą kokilki i wstawiam je do formy o wysokich brzegach.
Wlewam gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości kokilek.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wstawiam formę z kokilkami w
kąpieli wodnej i zapiekam przez 35 minut.
Następnie wyjmuję formę z piekarnika, odczekuję kwadrans. Wyciągam z niej
kokilki z kremem i czekam, aż całkowicie wystygną. Następnie wkładam
do lodówki i schładzam 2h. Podaję z kwaskowata konfiturą wiśniową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak