Przepis i sposób przygotowania na: CZEKOREME WG CLAIRE ROBINSON
zestawiam z palnika. Czekoladę rozdrabniam (może być w postaci groszków
czekoladowych tak, jak u mnie), wrzucam do gorącej śmietanki z cukrem
i mieszam do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści (ewentualnie
podgrzać, jeśli nie chce się ładnie topić, ale nie zagotować!).
Żółtka roztrzepać trzepaczką, ubić delikatnie, aby wtłoczyć nieco powietrza.
Do żółtek, w celu ich zahartowania, dodaję łyżkę wazową masy czekoladowej,
ciągle mieszając. Ubijam całość przez chwilę, po czym dodaję pozostałą
część masy czekoladowej, ciągle ubijając. Muszą pojawić się małe
pęcherzyki powietrza.
Napełniam masą kokilki i wstawiam je do formy o wysokich brzegach.
Wlewam gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości kokilek.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wstawiam formę z kokilkami w
kąpieli wodnej i zapiekam przez 35 minut.
Następnie wyjmuję formę z piekarnika, odczekuję kwadrans. Wyciągam z niej
kokilki z kremem i czekam, aż całkowicie wystygną. Następnie wkładam
do lodówki i schładzam 2h. Podaję z kwaskowata konfiturą wiśniową.