Czekopowidła - Nutella ze śliwek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    3 kg
  • cukier

    0,5 kg
  • kakao

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Do dużego garnka lub patelni przekładamy śliwki i wsypujemy cukier. Całość gotujemy przez ok. 3 godziny, od czasu do czasu mieszając, żeby śliwki się nie przypaliły co często się zdarza ! Pod koniec gotowania do śliwek dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 20 minut.

Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki mocno zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Po pasteryzacji słoiki stawiamy do góry dnem. Słoiki dodatkowo można przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat