Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy zajączek.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szt
mąka tortowa 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
kakao 50 gram
masło 70 gram
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki

Polewa

masło 100 gram
kakao 5 łyżek
cukier puder 6 łyżek
śmietana 30% 6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 6 łyżek
dżem malinowy 5 łyżek

lukier

cukier puder
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy zajączek.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakaem, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Ciastem wypełniamy wysmarowaną formę zajączka.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C.
Polewa:
Cukier mieszamy z kakaem i śmietaną, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, dodajemy pokrojone masło. Żelatynę namocz w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzej do rozpuszczenia i dodaj do polewy.
Upieczonego, zimnego zajączka przekrój i posmaruj dżemem a następnie całość posmaruj polewą. Pozostaw do zastygnięcia polewy.
Udekoruj dowolnie lukrem.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 14.04.2015 15:14
śliczny ten zajączek
gusia1000 13.04.2015 00:12
ładny i smaczny.
gibli 12.04.2015 11:54
ale słodki))
gosia56 11.04.2015 19:32
super zajączek;)
Smaczna_B 09.04.2015 15:55
zachwycająco śliczny zajączek
Róża1 08.04.2015 20:07
prześliczny zajączek :-)
romanrafal
romanrafal 04.04.2015 08:53
piekny i na pewno pyszny
Margo1 31.03.2015 15:42
śliczniutki zajączek :)
adelajda 31.03.2015 15:40
Jaki ładny :)))
Stenka 31.03.2015 09:21
Ładne i dobre zarazem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak