Czekoladowy tort walentynkowy

Czekoladowy tort walentynkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    200 gram
  • olej rzepakowy

    0,5 szklanki
  • mleko

    0,5 szklanki
  • jajka

    3 sztuki
  • kakao

    2,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1/3 łyżeczki
  • cukier brązowy

    1 szklanka

TRUSKAWKOWA ŚMIETANKA

  • śmietanka

    250 ml 30%
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • czekolada gorzka

    1/3 tabliczki

WYKOŃCZENIE

  • polewa czekoladowa

TRUFLE

  • czekolada gorzka

    200 gram, 70 %kakao
  • śmietana 30%

    100 gram
  • masło

    50 gram
  • cukier puder

    50 gram
  • rum

    30 ml
  • kakao do posypania

  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowy tort walentynkowy foto
CIASTO:Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę łączymy ze sobą.
Jajka wybijamy do miski, dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puch. Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej i mleka. Ciasto mieszamy do połączenia składników.
Gotowe wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę w kształcie serca. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 55 minut w 180°C. Upieczone dokładnie studzimy.
Krok 2 - Czekoladowy tort walentynkowy foto
Przestudzone ciasto przekrawamy na połowę i przekładamy truskawkową śmietanką.
Krok 3 - Czekoladowy tort walentynkowy foto
ŚMIETANKA: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Rozpuszczoną pozostawiamy do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy tężejącą galaretkę. Całość miksujemy, a następnie dodajemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladę.
Krok 4 - Czekoladowy tort walentynkowy foto
Po wymieszaniu śmietanką przekładamy dwie połówki kakaowego ciasta. Torcik pozostawiamy w chłodzie na około 1 godzinę, by śmietanka dobrze zastygła.
Krok 5 - Czekoladowy tort walentynkowy foto
Zastygnięty torcik oblewamy polewą. Na polewę wykładamy trufle.
Krok 6 - Czekoladowy tort walentynkowy foto
Śmietankę, czekoladę, masło i cukier umieszczamy w garnku. Składniki rozpuszczamy nad małym ogniem cały czas mieszając. Pod koniec do czekoladowej masy dodajemy alkohol. Tak przygotowaną płynną masę truflową odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia a następnie do zastygnięcia. Najlepiej umieścić ją po ostygnięciu w lodówce.
Z zastygniętej masy łyżką odrywamy jej porcje. W dłoniach formujemy z nich kulki, które obtaczamy połowę w kakao, a połowę w cukrze pudrze.
Tak przygotowanymi truflami dekorujemy wierzch tortu. Trufle dokładnie „wciskamy” w polewę. Całość odstawiamy na około 1 godzinę by polewa i trufle zastygły. GOTOWE.
Jadwiga/Jaga85
Walentynkowe słodkości lubią czekoladę i róż. Obowiązkowo też powinny mieć kształt serca. Tymi prostymi zasadami kierowałam się przygotowując powyższy deser:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna34

04.03.2016 19:32
Pięknie wygląda

Poison1988

22.02.2016 08:01
ale piękny - cudo :)

mikrusiak

21.02.2016 12:58
obdarowany pewnie był zachwycony :)

gusia1000

21.02.2016 12:02
Na pewno smaczny.

Madzik239

21.02.2016 11:24
Z pewnością podbije nie jedno serce...

Wiktoria29

20.02.2016 20:21
fajny torcik

KORAL

20.02.2016 19:25
Śliczny i na pewno smaczny

Aleksandra/Olcia

20.02.2016 19:23
wspaniały torcik,nie tylko na walentynki

Bernadeta1

20.02.2016 17:25
chętnie bym zjadła kawałeczek

cukiereczek

20.02.2016 16:57
Ile ty pracy i serca wkładasz w gotowanie i pieczenie. Jak zawsze Rewelacja !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat