Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy tort walentynkowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 200 gram
olej rzepakowy 0,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
kakao 2,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
cukier brązowy 1 szklanka

TRUSKAWKOWA ŚMIETANKA

śmietanka 250 ml 30%
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
czekolada gorzka 1/3 tabliczki

WYKOŃCZENIE

polewa czekoladowa

TRUFLE

czekolada gorzka 200 gram, 70 %kakao
śmietana 30% 100 gram
masło 50 gram
cukier puder 50 gram
rum 30 ml
kakao do posypania
cukier puder do posypania

Porada

Walentynkowe słodkości lubią czekoladę i róż. Obowiązkowo też powinny mieć kształt serca. Tymi prostymi zasadami kierowałam się przygotowując powyższy deser:).

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy tort walentynkowy

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę łączymy ze sobą.
Jajka wybijamy do miski, dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puch. Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej i mleka. Ciasto mieszamy do połączenia składników.
Gotowe wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę w kształcie serca. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 55 minut w 180°C. Upieczone dokładnie studzimy.
Krok 1 - Czekoladowy tort walentynkowy foto
2
Przestudzone ciasto przekrawamy na połowę i przekładamy truskawkową śmietanką.
Krok 2 - Czekoladowy tort walentynkowy foto
3
ŚMIETANKA: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Rozpuszczoną pozostawiamy do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy tężejącą galaretkę. Całość miksujemy, a następnie dodajemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladę.
Krok 3 - Czekoladowy tort walentynkowy foto
4
Po wymieszaniu śmietanką przekładamy dwie połówki kakaowego ciasta. Torcik pozostawiamy w chłodzie na około 1 godzinę, by śmietanka dobrze zastygła.
Krok 4 - Czekoladowy tort walentynkowy foto
5
Zastygnięty torcik oblewamy polewą. Na polewę wykładamy trufle.
Krok 5 - Czekoladowy tort walentynkowy foto
6
Śmietankę, czekoladę, masło i cukier umieszczamy w garnku. Składniki rozpuszczamy nad małym ogniem cały czas mieszając. Pod koniec do czekoladowej masy dodajemy alkohol. Tak przygotowaną płynną masę truflową odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia a następnie do zastygnięcia. Najlepiej umieścić ją po ostygnięciu w lodówce.
Z zastygniętej masy łyżką odrywamy jej porcje. W dłoniach formujemy z nich kulki, które obtaczamy połowę w kakao, a połowę w cukrze pudrze.
Tak przygotowanymi truflami dekorujemy wierzch tortu. Trufle dokładnie „wciskamy” w polewę. Całość odstawiamy na około 1 godzinę by polewa i trufle zastygły. GOTOWE.
Krok 6 - Czekoladowy tort walentynkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna34 04.03.2016 19:32
Pięknie wygląda
Poison1988 22.02.2016 08:01
ale piękny - cudo :)
mikrusiak 21.02.2016 12:58
obdarowany pewnie był zachwycony :)
gusia1000 21.02.2016 12:02
Na pewno smaczny.
Madzik239 21.02.2016 11:24
Z pewnością podbije nie jedno serce...
Wiktoria29 20.02.2016 20:21
fajny torcik
KORAL 20.02.2016 19:25
Śliczny i na pewno smaczny
Aleksandra/Olcia 20.02.2016 19:23
wspaniały torcik,nie tylko na walentynki
Bernadeta1 20.02.2016 17:25
chętnie bym zjadła kawałeczek
cukiereczek 20.02.2016 16:57
Ile ty pracy i serca wkładasz w gotowanie i pieczenie. Jak zawsze Rewelacja !!!
pestka 20.02.2016 16:14
wspaniały torcik
Renataj 20.02.2016 15:40
Oj tam oj tam walentynkowy - ja i po walentynkach chętnie bym się na niego skusiła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak