Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy tort walentynkowy
Kroki postępowania
Jajka wybijamy do miski, dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puch. Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej i mleka. Ciasto mieszamy do połączenia składników.
Gotowe wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę w kształcie serca. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 55 minut w 180°C. Upieczone dokładnie studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy tężejącą galaretkę. Całość miksujemy, a następnie dodajemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladę.
Z zastygniętej masy łyżką odrywamy jej porcje. W dłoniach formujemy z nich kulki, które obtaczamy połowę w kakao, a połowę w cukrze pudrze.
Tak przygotowanymi truflami dekorujemy wierzch tortu. Trufle dokładnie „wciskamy” w polewę. Całość odstawiamy na około 1 godzinę by polewa i trufle zastygły. GOTOWE.