Czekoladowy torcik musowy

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Słodkości ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej czekolada. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny torcik musowy na biszkoptach. Ten deser przyniesie cudowne doznania smakowe oraz dostarczy dużej dawki endorfin. W połączeniu z filiżanką latte, można odpłynąć w kulinarne niebo :)
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

MUS CZEKOLADOWY

  • czekolada mleczna

    200 gramów
  • gorzka czekolada

    100 gramów
  • jogurt grecki

    400 gramów
  • śmietana kremówka

    300 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    20 gramów
  • cukier puder

    4 łyżki

PONCZ

  • likier amaretto

    50 mililitrów
  • woda

    20 mililitrów
  • miód gryczany

    1 łyżeczka

SPÓD

  • biszkopty podłużne

    1 opakowanie

WIERZCH

  • czekolada mleczna

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Likier czekoladowy, wodę i miód gryczany przekładamy do garnuszka i lekko podgrzewamy dla dobrego połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie podłużne biszkopty, które nasączamy ostudzonym ponczem.

KROK 2. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zdejmujemy z ognia. Do masy czekoladowej dodajemy partiami rozpuszczoną w wodzie żelatynę, pamiętając o energicznym mieszaniu. Następnie dodajemy jogurt grecki i miksujemy wszystko dla dobrego połączenia oraz delikatnego napowietrzenia masy. Śmietankę kremówkę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.

KROK 3. Masę czekoladową wylewamy na biszkoptowy spód, wierzch posypujemy startą czekoladą mleczną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do odpowiedniego stężenia. Życzę smacznego! :)

Futka
Wierzch możemy posypać także gorzką czekoladą lub ciemnym kakao. * Jogurt grecki dodawany do masy powinien mieć temperaturę pokojową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat