Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy suflet

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czekolada gorzka 100 gram
białko 3
żółtko jajek 1
kakao 1 łyżka
sól 1 szczypta
śmietana kremówka 1/3 szklanki
cukier puder 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy suflet

Piekarnik nastaw na 180 C.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, cały czas mieszając powoli dodawaj śmietankę. Na koniec dodaj cukier puder i mieszaj do momentu aż się rozpuści.
Do masy czekoladowej dodaj żółtko i utrzyj mikserem.
Dodaj przesiane kakao,sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Białka wraz z solą ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do foremek wysmarowanych masłem i piecz przez ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak