Czekoladowy sernik na miodowniku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

MIODOWNIK

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • cukier puder

    1/4 szkl
  • soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 szkl
  • masło

    100 g
  • jajko

    1 szt
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • dżem

    pomarańczowy parę łyżek

SERNIK CZEKOLADOWY

  • twaróg zmielony

    1 kg
  • cukier

    1/3 szkl
  • jajka

    3 szt
  • mleko w proszku

    2 łyżki
  • czekolada biała

    200 g

POMARAŃCZOWA GALARETKA

  • galaretka pomarańczowa

    1 op
  • woda

    1 1/2 szkl
  • dżem

    pomarańczowy 1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowy sernik na miodowniku foto
Wszystkie składniki na miodownik umieścić na stolnicy, oprócz dżemu i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować. Włożyć do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec do 10 min w 180*C. Ciasto może się wydawać bardzo cienkie, ale później trochę urośnie. Na jeszcze ciepłe ciasto rozsmarować po parę łyżek dżemu pomarańczowego.
Krok 2 - Czekoladowy sernik na miodowniku foto
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z cukrem, jajkami i mlekiem w proszku. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Nie należy długo miksować. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i przestudzoną, ale jeszcze płynną wlać do twarogu. Masę serową podzielić na pół i wylać na podpieczone ciasta. Dwie formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 40 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Z wystudzonych ciast usunąć ostrożnie papier.
Krok 3 - Czekoladowy sernik na miodowniku foto
Galaretkę rozpuścić w wodzie i wymieszać razem z dżemem. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać i wylać połowę na jeden z serników. Na prawie zastygniętą galaretkę nałożyć powoli drugi sernik i wyłożyć pozostałą galaretkę. Wstawić do lodówki, aby całkiem ciasto całkiem stężało.
Krok 4 - Czekoladowy sernik na miodowniku foto
Ciasto najlepiej składać w formie, której się piekło zabezpieczając brzegi przed wypłynięciem galaretki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciasto miodowe zmięknie. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 09.02.2017 11:58
serniki,,miodownik,,,super połączenie
Ada-Gaba 08.02.2017 20:16
super ciasto
Edita 08.02.2017 09:49
fajny sernik
Wiktoria29 07.02.2017 21:06
świetny pomysł
Wacław 07.02.2017 19:03
bardzo apetyczny :-)
ania2610 07.02.2017 17:19
ale pyszne ciasto! :)
Janina 07.02.2017 16:07
Mniam, mniam , pyszny ;))
Bernadeta1 07.02.2017 15:55
pysznie się prezentuje
dodi 07.02.2017 15:13
został może kawałek??
Renataj 07.02.2017 14:01
Apetycznie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat