Czekoladowy sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SPÓD

  • mąka

    15 dag
  • cukier puder

    5 dag
  • margaryna

    8 dag
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • żółtka

    2 sztuki
  • kakao

    1 łyżka

CZEKOLADOWY SER

  • ser biały

    1 kg 3x mielony
  • masło

    0,5 kostki
  • cukier puder

    12 dag
  • czekolada gorzka

    1 sztuka
  • jajka

    5 sztuk
  • budyń czekoladowy

    1 opakowanie
  • mąka krupczatka

    1 łyżka
  • kakao

    4 łyżki

WYKOŃCZENIE

  • śmietana 30%

    250 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • woda

    1/3 szklanki
  • cukier puder

    1,5 łyżki
  • czekolada

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowy sernik foto
SPÓD:
Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy je.
Krok 2 - Czekoladowy sernik foto
Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Krok 3 - Czekoladowy sernik foto
SER:
Kakao rozpuszczamy w przegotowanej wodzie w takiej ilości by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy. Także studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Gotowa masa powinna być puszysta i jednolita. Następnie dodajemy rozpuszczone kakao oraz czekoladę. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy mąkę połączoną z budyniem.
Krok 4 - Czekoladowy sernik foto
Oddzielnie ubijamy białka na puszystą pianę. Ubitą łączymy z przygotowaną masą serową.
Czekoladowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C.
Po upieczeniu dokładnie studzimy.
Przed wykończeniem śmietanką można ściąć delikatnie utworzoną w czasie pieczenia skórkę.
Krok 5 - Czekoladowy sernik foto
WYKOŃCZENIE:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu śmietankę przekładamy do worka cukierniczego. Tężejąca wyciskamy na ostygnięty sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Sernik wkładamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Jadwiga/Jaga85
Dodatek śmietanki idealnie komponuje się smakowo i wizualnie! Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 29.01.2015 01:17
pyszny sernik.
caralajna 28.01.2015 20:33
cudeńko palce lizać ;)
Ada-Gaba 27.01.2015 16:44
deser na 5 : )
Stenka 27.01.2015 15:40
apetycznie wygląda
kloruś 27.01.2015 11:40
wygląda fantastycznie! chętnie bym skosztowała!
Asik32 27.01.2015 11:28
uwielbiam czekoladowe torty:) mniam
wyattearp 27.01.2015 11:28
musi być pyszny
Mniam 27.01.2015 11:23
Ten sernik to zaspakaja głód każdego głodomora czekoladowego :)
ada.la 27.01.2015 10:56
super ciacho
Renataj 27.01.2015 10:35
A do tego mała czarna:) Super ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat