Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy sernik

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

mąka 15 dag
cukier puder 5 dag
margaryna 8 dag
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
kakao 1 łyżka

CZEKOLADOWY SER

ser biały 1 kg 3x mielony
masło 0,5 kostki
cukier puder 12 dag
czekolada gorzka 1 sztuka
jajko 5 sztuk
budyń czekoladowy 1 opakowanie
mąka krupczatka 1 łyżka
kakao 4 łyżki

WYKOŃCZENIE

śmietana 30% 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 1/3 szklanki
cukier puder 1,5 łyżki
czekolada do dekoracji

Porada

Dodatek śmietanki idealnie komponuje się smakowo i wizualnie! Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy sernik

Kroki postępowania

1
SPÓD:
Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy je.
Krok 1 - Czekoladowy sernik foto
2
Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Krok 2 - Czekoladowy sernik foto
3
SER:
Kakao rozpuszczamy w przegotowanej wodzie w takiej ilości by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy. Także studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Gotowa masa powinna być puszysta i jednolita. Następnie dodajemy rozpuszczone kakao oraz czekoladę. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy mąkę połączoną z budyniem.
Krok 3 - Czekoladowy sernik foto
4
Oddzielnie ubijamy białka na puszystą pianę. Ubitą łączymy z przygotowaną masą serową.
Czekoladowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C.
Po upieczeniu dokładnie studzimy.
Przed wykończeniem śmietanką można ściąć delikatnie utworzoną w czasie pieczenia skórkę.
Krok 4 - Czekoladowy sernik foto
5
WYKOŃCZENIE:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu śmietankę przekładamy do worka cukierniczego. Tężejąca wyciskamy na ostygnięty sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Sernik wkładamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Krok 5 - Czekoladowy sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.01.2015 01:17
pyszny sernik.
caralajna 28.01.2015 20:33
cudeńko palce lizać ;)
Ada-Gaba 27.01.2015 16:44
deser na 5 : )
Stenka 27.01.2015 15:40
apetycznie wygląda
kloruś 27.01.2015 11:40
wygląda fantastycznie! chętnie bym skosztowała!
Asik32 27.01.2015 11:28
uwielbiam czekoladowe torty:) mniam
wyattearp 27.01.2015 11:28
musi być pyszny
Mniam 27.01.2015 11:23
Ten sernik to zaspakaja głód każdego głodomora czekoladowego :)
ada.la 27.01.2015 10:56
super ciacho
Renataj 27.01.2015 10:35
A do tego mała czarna:) Super ciasto.
Wacław 27.01.2015 10:29
bardzo apetyczne sernik ,brawo :-)
tytka 27.01.2015 10:06
przepięknie wygląda !
erym 27.01.2015 09:57
jak z najlepszej cukierni, wspaniale wyroby!
ben-ka 27.01.2015 09:52
Ależ apetyczny serniczek !
gosia56 27.01.2015 09:41
porywam kawałeczek do kawy pycha;)
Kasia35 27.01.2015 09:37
To jest dla mnie idealne ciasto :)
pajbek 27.01.2015 09:33
Coś dla mnie :-)
Cranberry 27.01.2015 09:15
Piękne wykonanie :)
Anna169Hosz 27.01.2015 09:10
Zapewne pyszny!
Mira85 27.01.2015 09:07
Pięknie wygląda
Ania84 27.01.2015 08:24
rewelacyjne ciasto
2milutka 27.01.2015 08:09
wspaniale wygląda ten sernik!
dollce 27.01.2015 07:56
Pychotka :)
marenka 27.01.2015 07:46
Fajne ciasteczko:)
olkaaa 27.01.2015 07:35
Pięknie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak