Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czekoladowy piernikowiec

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 100 g
kakao 1 łyżka
masło 125 g
miód 100 g
Cukier Muscovado 80 g
mąka pszenna 200 g
mleko 150 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
jajko 2 szt
dżem śliwkowy 1/2 słoiczka
mascarpone 1 łyżka
płatki migdałowe 50 g
biała czekolada 40 g
orzechy włoskie 20 g
kajmak 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowy piernikowiec

W rondelku roztopić czekoladę z masłem miodem i cukrem oraz na końcu z mlekiem. Ostudzić. Jajka rozbełtać, połączyć delikatnie z masą czekoladową. Do mąki dodać sypkie składniki: proszek,przyprawę do piernika, imbir i cynamon. Dodać i wymieszać z masą czekoladowo-miodową. Na sam koniec dodać dżem.
Przełożyć do wyłożonej papierem i nasmarowanej masłem tortownicy 22cm, piec 1h w 180C.
Udekorować podgrzaną masą kajmakową zmieszaną z mascarpone. Posypać płatkami migdałowymi oraz tarta białą czekoladą.
Pyszny!
żródło: www.whiteplate.com

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 12.12.2012 21:09
faktycznie, imbir zwiał, ale w cieście jest - 1 łyżeczka;)
BeataJ 12.12.2012 20:55
wygląda niesamowicie i jak znam autorke identycznie smakuje :) ale czepnę się ile imbiru bom troszkę ślepa i nie dowidzę :P
Cukiereczek13 10.12.2012 07:55
ciasto jak zwykle pysznie wygląda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak