Czekoladowy makaron

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    20 dkg
  • jajko

    2 sztuki
  • oliwa

    1 łyżka
  • kakao

    1 łyżka
  • czekolada gorzka

    5 kostek
  • sól

  • DODATKOWO:

  • kiwi

  • śmietana 30%

  • miód gryczany

  • cukier do śmietany

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mąkę przesiać przez sito.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, zagnieść elastyczne ciasto.(jeśli jest zbyt gęste to dolać odrobinę wody.)
Kulę z ciasta włożyć do foliowego worka i odłożyć na 15 minut.
Ciasto podzielić na 2 części, jedną część zostawić w woreczku.
Drugą część rozwałkować na podsypaną mąką stolnicy lub blacie stołu.
Rozwałkowane ciasto, kroić w grubsze paski.
Z resztą ciasta postąpić tak samo.
Pokrojony makaron zostawić na podsypanym blacie stołu, do lekkiego obeschnięcia.
Makaron ugotować al dente, w delikatnie osolonej wodzie.Kiwi obrać ze skórki, pokroić w pasterki albo kostkę.
Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę.Śmietanę z cukrem, ubić na sztywno.
Makaron wymieszać z owocami, nałożyć na środek makaronu po 1-2 łyżki śmietany, polać płynnym miodem.
SMACZNEGO !!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 24.12.2013 22:57
fantastyczny przepis
Pietruszka 21.12.2013 20:55
fajny przepis
Motorek 17.12.2013 07:45
bardzo fajny
Klausia 09.12.2013 11:33
wspaniały pomysł na oryginalny deser :)
m1monika 03.12.2013 11:47
fajny deserek :-)
Wacław 09.11.2013 09:39
pomysłowy deser,brawo !
erym 07.11.2013 10:27
świetnie wygląda
Malinka 27.10.2013 14:47
Dla mnie super smaczna propozycja!
Grazyna0211 24.10.2013 09:41
świetny pomysł
EmciaPichci 22.09.2013 10:58
ale słodziutki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat