Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na fondant
-
czekolada gorzka
125 g -
masło
125 g -
jajka
2 szt -
cukier
60 g -
cukier wanilinowy
1 łyżeczka -
kawa rozpuszczalna
1 łyżeczka -
mąka pszenna
75 g -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
sól
1/2 łyżeczki -
masło orzechowe
-
tłuszcz do formy
Dodatkowo
-
cukier puder
1 łyżka -
kakao do posypania
-
płatki migdałowe
1-2 łyżki
Sposób przygotowania
W misce ucieramy jajka z cukrem, cukrem wanilinowym i kawą rozpuszczalną. Stale miksując dodajemy masę czekoladową. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i powoli łyżka po łyżce dodajemy do masy. Miksujemy aż składniki się połączą.
Gotową masę przekładamy do kokilek. 2 łyżki masy czekoladowej, następnie 2 łyżki masła orzechowego i znowu masa czekoladowa (3 łyżki).
Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut aż wierzch będzie chrupiący – może lekko popękać.
Po upieczeniu każdą foremkę odwracamy na talerzu do góry nogami (jakbyśmy robili babkę z piasku), posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao i płatkami migdałowymi.
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)