Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy "czarny las"

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto czekoladowe
jajko 4 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżka
kakao 2 łyżki
cukier kryształ 6 łyżek
olej roślinny 3 łyżki
czekolada gorzka 10 dkg
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
KREM HARBATNIKOWY ;
kakao 2 łyżki
czekolada gorzka 10 dkg
czekolada mleczna 10 dkg
śmietana 30% 1 litr
cukier puder 6 łyżek
mleko skondensowane niesłodzone 500 ml
Kwas cytrynowy Prymat szczypta
CZEKOLADOWA ŚMIETANA ;
śmietana 30% 500 ml
czekolada mleczna 10 dkg
Żelatyna wieprzowa Prymat
herbatniki 40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy "czarny las"

Kroki postępowania

1
Pieczemy ciasto czekoladowe :
Białka z 4 jaj ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać mikserem.
Krok 1 - Czekoladowy "czarny las" foto
2
Kolejno dodać pozostałe sypkie składniki i olej.
Krok 2 - Czekoladowy "czarny las" foto
3
Masę przelać na blaszkę i upiec ciasto.
Krok 3 - Czekoladowy "czarny las" foto
4
Teraz robimy krem herbatnikowy :
Herbatniki przepuścić przez maszynkę, aby były idealnie miałkie. Słodką śmietanę ubić na sztywno i dodać zmielone ciastka wymieszane z kakao. Połączyć składniki.
Krok 4 - Czekoladowy "czarny las" foto
5
Do masy wlać rozpuszczone czekolady i wymieszać mikserem ponownie. Masę wstawić do lodówki celem stężenia.
Krok 5 - Czekoladowy "czarny las" foto
6
Rodzynki gotować w małej ilości wody z dodatkiem kwasku cytrynowego przez około 5 minut. Odcedzić z nadmiaru wody i wymieszać z 1 łyżeczką rozpuszczonej w malej ilości wody żelatyny. Zostawić do schłodzenia.
Krok 6 - Czekoladowy "czarny las" foto
7
Mleko skondensowane ubić, dodać cukier i 3 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny w małej ilości wody. Porcjami dodawać stężałą masę z ciastkami i miksować.
Krok 7 - Czekoladowy "czarny las" foto
8
Na koniec dodać rodzynki w tężejącej już żelatynie i wymieszać lekko.
Krok 8 - Czekoladowy "czarny las" foto
9
Gotową masę herbatnikową wylać na ciasto czekoladowe.
Krok 9 - Czekoladowy "czarny las" foto
10
Przygotowujemy śmietanę czekoladową :
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody i rozpuszczoną czekoladę.
Krok 10 - Czekoladowy "czarny las" foto
11
Masę śmietanową wylać na masę herbatnikową. Całość wstawić do lodówki celem stężenia, najlepiej na kilka godzin.
Krok 11 - Czekoladowy "czarny las" foto
12
Mój "czarny las" jest smacznym i lekkim ciastkiem deserowym. Polecam na pyszną słodką przekąskę czekoladową.
Krok 12 - Czekoladowy "czarny las" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 28.02.2014 10:49
Świetnie się prezentuje :-)
mariel78 26.02.2014 20:07
apetycznie to wygląda
magduś83 24.02.2014 12:40
ale rewelacyjnie wygląda !!!
AnielskaSlodycz 05.01.2014 18:34
Anielska słodycz:)
IKrakowianka 29.12.2013 19:18
wyśmienite ciasto
mariel78 18.11.2013 21:46
super ciacho
polly66 14.11.2013 15:15
żeby mi się chciało takie cuda tworzyć... :(
Magdalena/26Mooi 11.11.2013 08:31
rewelacyjne ciasto!
pierniczkowo 08.11.2013 10:44
wspaniałe ciacho, uwielbiam czekoladowe ciasta z kremem :)
JOANNA16 02.11.2013 19:49
mmm super ciacho
Łucja 31.10.2013 09:18
piękne ciacho :) zjadłabym! 1
Anna169Hosz 29.10.2013 13:03
Poezja smaku!
Katarzyna34 28.10.2013 18:12
świetny przepis
Olga_SK 28.10.2013 08:54
Ale smakowicie wygląda :)
monisia1977 28.10.2013 08:14
super ciacho
Beatris 27.10.2013 20:16
Podoba mi się to ciasto. Z chęcią wypróbuję ten przepis.
babajaga1969 27.10.2013 19:28
rodzynki faktycznie dałam celowo, aby w placku nie było alkoholu
Monika58 27.10.2013 19:18
Wiem, powinny być wiśnie nasączone w spirytusie, ale celowo zamiast wiśni dałam kwaskowe rodzynki, aby zmotoryzowani też mogli skosztować bez obaw. Te rodzynki też smakują nieźle ):
Adamorek 27.10.2013 18:26
bardzo dobre ciacho
teresa18 27.10.2013 18:14
rewelacyjne ciacho
mufinka79 27.10.2013 18:13
Bardzo fajne ciacho, apetycznie się prezentuje, ładnie podane :)
Mysiunia 27.10.2013 18:12
znakomite ciasto! Już dawno nie jadłam czegoś tak smacznego :)
Agata3 27.10.2013 17:50
Świetnie się prezentuje :) aż ślinka leci:)
adelajda 27.10.2013 17:43
kusisz tym ciastem :)
Megg 27.10.2013 17:42
rewelacyjne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak