Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 100 gram
cukier trzcinowy 150 gram
jajko 2 sztuki
gorzka czekolada 100 gram
pasta waniliowa 2 łyżeczki
mąka pszenna 200 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie 50 gram
banan 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi

Nastawić piekarnik na 170 stopni, a odpowiednią keksówkę wyściełać papierem do pieczenia (ja pojemność swojej mierzyłam miarką z wodą).

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. Do niedużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

W dużej misce utrzeć masło z cukrem na białą, puszystą masę, ucierając wbijać po jednym jajka, dodać pastę waniliową lub ekstrakt. Cały czas miksując stopniowo wsypywać mieszankę mączną, miskować do powstania gęstej masy.

Banany umyć, oszuszyć i obrać i rozgnieść na desce widelcem, orzechy posiekać. Dodać wszystko do miski z ciastem i energicznie, ale delikatnie i dokładnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-60 minut, aż do "suchego patyczka".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.10.2014 17:45
cudo, mniam :)
Megi 12.09.2012 07:48
pychotka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak