Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy biszkopt z galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń kakaowy
mleko do budyniu
masło ok. pół kostki
wiórki kokosowe
galaretka agrestowa
Biszkopt kakaowy 2 placki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy biszkopt z galaretką

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu i ostudzić.
Budyń przygotować na mleku, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ostudzić.

Ciasto:
6 jajek
ok. pół szklanki mąki
1.5 łyżki kakao
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodawać powoli cukier i żółtka (po jednym na zmniejszonych obrotach). Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną i przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w 180 stopniach ok. pół h.
Zostawić po upieczeniu w otwartym piekarniku lub zastosować "terapię szokową" z ok. 20 cm. Po wystudzeniu przekroić. Ew. nasączyć placki sokiem lub kawą.
Budyń zmiksować z miękkim masłem. Odłożyć 1/3 kremu, resztę wymieszać z posiekaną galaretką. Przełożyć blaty biszkoptu, a wierzch posmarować pozostałym kremem. Posypać wiórkami. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 03.04.2013 08:06
fajne ciacho
Luka Li 31.03.2013 17:20
Wgląda apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak