Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy biszkopt z galaretką
Budyń przygotować na mleku, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ostudzić.
Ciasto:
6 jajek
ok. pół szklanki mąki
1.5 łyżki kakao
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodawać powoli cukier i żółtka (po jednym na zmniejszonych obrotach). Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną i przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w 180 stopniach ok. pół h.
Zostawić po upieczeniu w otwartym piekarniku lub zastosować "terapię szokową" z ok. 20 cm. Po wystudzeniu przekroić. Ew. nasączyć placki sokiem lub kawą.
Budyń zmiksować z miękkim masłem. Odłożyć 1/3 kremu, resztę wymieszać z posiekaną galaretką. Przełożyć blaty biszkoptu, a wierzch posmarować pozostałym kremem. Posypać wiórkami. Schłodzić.