Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy biszkopt

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
kakao 1/3 szk
cukier 3/4 szk
mąka pszenna 3/4 szk
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy biszkopt

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier , cały czas ubijając, a następnie dodajemy żółtka.
2. Mąkę przesiewamy z kakaem do głębokiej miski, a następnie dodajemy po 1 łyżce ubitych białek i delikatnie mieszamy. Wymieszane ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy, ani niczym nie wykładamy, ponieważ wtedy nam tak pięknie nie wyrośnie.
3. Ciasto wkładamy do nagrzanego na 170 C z termoobiegiem piekarnika na ok. 20 minut. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z tortownicą rzucamy nim na podłogę z wysokości 0,5 metra. Ja rozkładam na podłodze ręcznik i na niego rzucam tortownicę. Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ice cubes 08.02.2016 12:46
Z chęcią zjadło by się taki biszkopt :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak