Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-orzechowy przekładaniec

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryny 25 dag
mleko 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
koniak 2 łyżki
Ciasto:
jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 3 łyżki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
DODATKOWO:
dżem porzeczkowy 1/2 słoika
orzechy mielone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-orzechowy przekładaniec

Białka ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek wody i szczypty soli pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze ubijać pianę do uzyskania bardzo sztywnej bezy, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do prostokątnej formy(32cm na 22 cm) i piec w temp. 180st około 30 min.

Krem: Orzechy włoskie bardzo drobno zmielone zalać i 1/2 szklanki gorącego mleka, odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem pod koniec ucierania dodać orzechy gotowy krem ostrożnie wymieszać z alkoholem.

Zimne ciasto przekroić na dwa placki nasączyć je kawą i przełożyć kremem, następnie ciasto przeciąć na pół po długości jedną część która będzie dołem posmarować dżemem i przykryć drugą częścią wcześniej przełożoną kremem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, dowolnie udekorować i odstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto przed podaniem pokroić w cienkie porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka91 24.11.2012 13:08
uwielbiam takie ciasto
daria2911 24.11.2012 12:51
pycha
monisia1977 24.11.2012 12:41
dobre
sara1 23.11.2012 22:02
świetne ciacho
V_kuchareczka 23.11.2012 20:43
pyszne ciasto
Simeo 23.11.2012 20:36
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak