Czekoladowo-kajmakowe muffiny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    1,5 szklanki
  • jajko

    1
  • mleko

    2/3 szklanki
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • szczypta soli

  • kakao Nestle

  • cukru pudru

    1 szklanka
  • nutella

  • olej

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać ze sobą dokładnie – mąkę, cukier, sól, czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Na końcu dodać kakao, następnie mleko i olej – znów wymieszać. Dodać jajko. Całą masę wymieszać dokładnie łyżeczką (podobno nie zaleca się używania miksera) aż do połączenia wszystkich składników. Łyżeczką nakładać do papilotek masę (do 3/4 wysokości) i dodawać na przemian – masy kajmakowej i nutelli – nie dużo, wtedy wyjdą nam muffiny otwarte. Można zrobić też drugim sposobem żeby muffiny były zamknięte (a w środku nadzienie) – napełniamy papilotki do 2/4 wysokości, dodajemy nadzienie i dopełniamy do 3/4 wysokości masą. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat