Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami

Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1/2 szklanki
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • cukier puder

    3 łyżki
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • truskawki

    ok. 80 dkg
  • biała czekolada

    1 tabliczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 czubate łyżeczki
  • mleko do żelatyny

    1/4 szklanki
  • cukier

    ok. 5 łyżeczek
  • biszkopty okrągłe

    ok. 80-100 gram
  • herbata zielona

    4 łyżki
  • twaróg

    500 (chudy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami foto
Twaróg trzykrotnie zmielić.
Krok 2 - Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami foto
Herbatę przesypać do garnuszka, zalać ją pół szklanki mleka i zagotować. Garnuszek z herbatą przykryć i odstawić na ok. 15 minut, żeby herbata się zaparzyła. Herbatę przecedzić przez sitko, odcisnąć z niej płyn. Herbaciany płyn ostudzić.
Krok 3 - Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami foto
Śmietanę ubić na sztywno.
Krok 4 - Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami foto
Dodać do niej cukier puder i zmielony twaróg, dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami foto
Masę podzielić na dwie równe części. Czekoladę mleczną i gorzką połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Dodać je do jednej części twarogowej masy, dokładnie wymieszać. Na dnie średniej tortownicy (ok. 22 cm) ułożyć biszkopty.
Krok 6 - Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami foto
Wylać na nie masę z czekoladą, wyrównać powierzchnię. Truskawki umyć, odszypułkować. Ok. 30 dkg truskawek ułożyć na masie z ciemną czekoladą, lekko je w nią wcisnąć.
Krok 7 - Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami foto
Do drugiej części twarogowej masy wlać płyn herbaciany, dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami foto
1 czubatą łyżeczkę żelatyny namoczyć w zimnym mleku (1/4 szklanki), a następnie rozpuścić ją, podgrzewając i lekko przestudzić. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Do masy twarogowo-herbacianej dodać białą czekoladę i ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać.
Krok 9 - Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami foto
Masę wylać na truskawki, wyrównać powierzchnię. Ciasto schłodzić w lodówce.
Krok 10 - Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami foto
Z pozostałych truskawek kilka odłożyć do dekoracji. Resztę truskawek przełożyć do miski blendera, dodać do nich cukier i dokładnie zmiksować (cukru można dodać więcej lub mniej, wg upodobań).
Krok 11 - Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami foto
W pół szklanki zimnej wody namoczyć 3 czubate łyżeczki żelatyny, następnie rozpuścić ją, podgrzewając i lekko przestudzić. Ciepłą żelatynę dodać do zmiksowanych truskawek, dokładnie wymieszać, wylać na ciasto. Ciasto mocno schłodzić w lodówce (najlepiej schładzać kilka godzin).
Krok 12 - Czekoladowo-herbaciany sernik na zimno z truskawkami foto
Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy i udekorować pozostawionymi truskawkami. Ja do dekoracji użyłam dodatkowo skórki z cytryny i listki mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (41)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania96 30.07.2015 12:41
wygląda pysznie
Klausia 09.11.2014 19:37
dobry deser :)
Misia13 04.10.2014 18:56
mmmm, apetycznie ;-)
malaczarna23 25.09.2014 15:29
Wyglada bardzo smakowicie:)
pawlito 25.04.2014 18:20
fajnie się prezentuje
caralajna 21.04.2014 06:32
świetne ciasto
gacopierz23 20.04.2014 14:52
Pieknie się prezentuje
Iwusia 19.04.2014 21:10
ale super torcik
Ola1young 12.04.2014 12:11
z chęcią bym się poczęstowała ;)
Wafelek2601 27.01.2014 08:14
Bardzo ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat