CZEKOLADOWO WANILIOWY BOCHENEK MARMURKOWY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • jaja

    5 szt.
  • cukier

    250 gram
  • sól

    1 szczypta.
  • masło

    60 gram
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • mąka

    200 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    3 łyżki
  • woda ciepła

    5 łyżek
  • cukier

    1 łyżka
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka

Polewa

  • masło

    100 gram
  • cukier

    1/2 szkl.
  • kakao

    3 łyżki
  • śmietana

    3 łyżki
  • aromat waniliowy

    kilka kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - CZEKOLADOWO WANILIOWY BOCHENEK MARMURKOWY foto
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodać cukier (3-ma partiami). W małej misce żółtka wymieszać z roztopionym masłem i esencją z wanilii. Stopniowo dodawać do masy białkowej miksując na małych obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać. Wsypać do ciasta, mieszając szpatułką, aż wszystkie składniki połączą się. W szklance kakao z cukrem zalać wodą. Wymieszać aż masa będzie płynna.
Krok 2 - CZEKOLADOWO WANILIOWY BOCHENEK MARMURKOWY foto
Foremkę o wym. 25,5 cm x 11,5 cm. wysmarować masłem i obłożyć pergaminem. Wylać połowę ciasta. Na to zrobić zygzaki masą z kakao. Zalać resztą ciasta i na to kakao. Wziąć patyczek i robić wzorki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni i piec ok. 50 min, do suchego patyczka.
Krok 3 - CZEKOLADOWO WANILIOWY BOCHENEK MARMURKOWY foto
Ciasto wyciągnąć i poczekać aż wystygnie. Wyciągnąć z formy.. Polewa: Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier i 1 łyżkę kakao, aromat. Mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę. Połowę polewy przelać do szklanki. Do reszty dodać pozostało kakao. Wymieszać. Polewy nakładać na ciasto na przemian.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 23.03.2015 12:48
Poezja smaku:)
Aleksandra/Olcia 23.03.2015 12:38
ale smakowity
marcia7 23.03.2015 11:29
zrobię na święta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat