Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-waniliowa pascha

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 900 gram 2x mielony
żółtko jajek 6 sztuk
masło 200 gram
cukier puder 200 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana 30% 0,5 szklanki
czekolada gorzka 1 sztuka
kakao 1 łyżka
likier adwokat 3 łyżki
ananas kandyzowany do dekoracji

Porada

Przygotowanie tego deseru nie zajmuje wiele czasu, nie jest trudne, a smak – pyszny! Będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole!

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-waniliowa pascha

Kroki postępowania

1
Jeśli ser nie jest mielony, mielimy go 2-3 razy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody tak by przyjęło konsystencje rozpuszczonej czekolady.
Krok 1 - Czekoladowo-waniliowa pascha foto
2
Do miski przekładamy cukier puder, żółtka oraz masło. Składniki ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy do niej przygotowany ser oraz śmietankę. Na koniec wlewamy likier.
Krok 2 - Czekoladowo-waniliowa pascha foto
3
Tak przygotowaną masę serową dzielimy na dwie części. Do pierwszej z nich dodajemy cukier waniliowy, a do drugiej rozpuszczoną czekoladę oraz zaparzone kakao.
Krok 3 - Czekoladowo-waniliowa pascha foto
4
Przygotowaną salaterkę lub tak jak u mnie wiaderko wykładamy lekko zwilżoną gazą.
Krok 4 - Czekoladowo-waniliowa pascha foto
5
Na dno naczynia wykładamy waniliowy ser. Na wierzch wykładamy czekoladowy ser. Wiaderko delikatnie uderzamy o blat stołu, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Masa serowa dzięki temu równo się ułoży.
Tak przygotowaną paschę umieszczamy w lodówce i pozostawiamy na około 12 godzin. Polecam paschę wykonać wieczorem. Na rano jest gotowa:)
Gotową wykładamy delikatnie na przygotowany talerz. Zdejmujemy gazę. Całość dekorujemy kandyzowanymi owocami. Gotowe!
Krok 5 - Czekoladowo-waniliowa pascha foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 23.01.2015 08:01
oczu oderwać nie można:-)
gusia1000 23.01.2015 01:01
sliczna i smaczna.
caralajna 22.01.2015 19:32
mmm muszę wypróbować na wielkanoc
eliza135 22.01.2015 16:57
fajnie wygląda
Ola1young 22.01.2015 15:47
znakomity deser :)
Agnieszka-87-25 22.01.2015 14:56
wow rewelacja
Wiktoria29 22.01.2015 14:52
pomysłowa bardzo
Mira85 22.01.2015 14:28
super przepis
Edith85 22.01.2015 14:16
przepiękna pascha
Asik32 22.01.2015 14:08
niesamowicie wygląda!:)
mirosława4 22.01.2015 13:44
jakie piękne kolory lata , zjadłabym :)
Monika-twin 22.01.2015 13:16
PIEKNE CIASTO.
Malinka 22.01.2015 13:13
Toż to arcydzieło!!! I do tego PYSZNE!
Adamorek 22.01.2015 13:06
pięknie ozdobiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak